Prawa Swiadka

• Autor wątku Autor wątku Goska77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Goska77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam bardzo wazne pytanie Czy jako swiadek w sparwie przysługuje mi odmowa składania zeznac albo nawet ich wycofanie gdy sa one obciarzające jesli osoba oskarzona jest moim chłopakiem a wiec osoba dla mnie bliska...?

Drugie pytanie dotyczy pomocy dla oczekujacych w arescie sledczym.Słyszałam ze istieja fundacje oraz organizacje pomagajace bezinteresownie i za darmo więzniom ktorych nie stac na adwokata..Czy sa takie fundacje naprawde i jak je mozna znalesc? :(

Czy mieszkali Państwo razem, prowadzili wspólne gospodarstwo domowe, mają Państwo wspólne dziecko?

Co do Fundacji to nie orientuję się.
Można składać wniosek o adwokata z urzędu.

Nie stety nie nie zdazylismy razem zamieszkac..:( a co jesli bym powiedziała ze jestemy zareczeni?Przeciez jestem dla niego osoba bliska

A jesli na wstepnej rozprawie nie bede mowiła tak jak jest w zeznaniach to co mi za to grozi?Bo wiem ze moge sie uchylac od zadanej odp ale przeciez nie moge tego robic cały czas.. ;(

Uchylać się Pani może na zasadach art. 183kpk.

Natomiast zwolnienia od zeznawania dotyczy art.185 - przy czym nastepuje to na wniosek i zależy od organu.
Musi byc jednak szczególnie bliski stosunek.

Bardzo Dziekuje za odpowiedz. A co bedzie jesli załuzmy moje zeznanie bedzie obciazajace a zeznania innych swiadkow na nic takiego nie beda wskazywac? Czy wtedy moje zeznanie nie bedzie brane pod uwage w wiekszym stopniu?

Jeśli była Pani przesluchiwana już w czasie postępowania przygotowawczego, to Sąd na pewno weźmie pod uwagę zeznania jakie zlozyła Pani wcześniej.
Sąd wydając wyrok opiera się na całokształcie zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego.

Powrót