Prawa udziałowca mniejszościowego w spółce z o. o.

• Autor wątku Autor wątku Rachel Green
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rachel Green

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Szanowni,
szukam wsparcia w uzyskaniu odpowiedzi dotyczących spółki z o.o.?

Mam tutaj 11 udziałów, a drugi wspólnik 89, on jest prezesem jednoosobowego zarządu.

1) Część udziałów miała być oddana nowym wspólnikom, inwestorom.
Nic nie wiem czy to już nastąpiło.

2) Od dwóch miesięcy nie mam dostępu do informacji dotyczących finansów spółki. Żadnych, kiedyś przesyłał mi wyciągi teraz nic.

3) Wiem, że podpisywane są umowy z pracownikami. Nie wiem jakie? Niektóre o pracę, są też na zlecenie.
Czy mam prawo wiedzieć o nich?
Znać ich warunki?

4) Pracowałam tam bez wynagrodzenia, bo taka była ustna umowa (z mężem w końcu). To młoda spółka utrzymywana wyłącznie ze środków własnych. Jeszcze nie generuje zysków, ale w grudniu rusza pierwsza placówka, w której będzie sprzedawana usługa i pojawią się pierwsze wpływy.

5) Do tej pory cały kilkunastoosobowy zespół pracował z wykorzystaniem programu Slack.
Znajdują się tam informacje i dane zbierane przez kilka miesięcy. Także wiele mojego autorstwa.
Zostałam pozbawiona dostępu do konta firmowego i decydowania o działaniach spółki, której jestem współzałożycielem.

6) Do tego dochodzu fanpage na Facebooku i mail firmowy, do których mam ograniczony dostęp.
Na Fb (5000 osób śledzących) w zeszłym tygodniu zostałam pozbawiona roli administratora a do poczty nigdy nie miałam dostępu.

Do czego mam prawo?
Czy mogę ubiegać się o dosęp do tych informacji?

Powrót