prawa windykatora

• Autor wątku Autor wątku ocea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ocea

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
dzien dobry,

Moja mama ma duze dlugi okolo 35 000 zl, to suma 3 roznych kredytow. ( z odsetkami naliczonymi prze windykacje). Dlugami zajmuje sie windykacja. Gdy dostala pierwsz pismo od windykacji przestraszyla sie i zaplacila po trochu na kazdy kredyt co spowodowalo ze przerwalo sie przedawnienie.

Mama juz ma komornika na inny kredyt ktorego nie zaplacila okolo 550 zl na miesiac odtrocany z pensji. Zostala teraz bez pracy, zwolnienie z powodow ekonimicznych bedzie miala kuroniowke i za 2 lata emeryture. NIe jest w stanie splacic tego dlugu. Firma windykacjna do niej wydzwania , przeslali jej "ugode" ale to jest nie de splacenia. Zreszta jaka to ugoda jak ma placic ponad 1000 zl na miesiac?
Czy jest jakas mozliwosc negocjacji z nimi , moze czesc umorzenia kredytu albo tych duzych odsetek? (na te 3 kredyty ma liczone odsetki oddzielnie) MOja mama ma wlasne mieszkanie czy moga jej je zabrac jak nie bedzie w stanie zaplacic? JAk daleko siegaja ich prawa?

Z gory barszo dziekuje za odpowiedz.

a jak się nazywa ta firma windykacyjna , która przesłała ugodę?

nie , mowilam zeby nie podpisywala bo i tak sie z niej ne wywiaze, placic ponad 1000 zl miesiecznie to po prostu nie mozliwe...

Nie jestem prawnikiem sama walczę z firmą windykacyjną FF z Wrocławia w różnych sądach więc raczej Ci nie pomogę ale proponuję skontaktować się z Panem Sklepowiczem i Panem Piotrem Ikonowiczem, który jest prawnikiem wszelkie dane kontaktowe do nich znajdziesz w necie.Natomiast macki firm windykacyjnych sięgaja dalego znam przypadek gdy FW przejęła mieszkanie dłużniczki, widziałam także na wokandzie sadowj sprawe o ustalenie majatku dłużnika z powództwa firmy windykacyjnej, więc pomoc prawna by się przydała.Natomiast pytałam o ta ugode poniewaz z reguły takie ugody zawierają mnóstwo nieprawidłowości i wówczas można wnieść do sadu o ustalenie wady oświadczenia woli , na temat wady oświadczenia woli też znajdziesz dużo w necie.

Boję sie ,ze FW może wnieść przeciwko mamie pozew o zapłatę do sądu i raczej wygra no i wówczas niestety komornik. No przykre ale tak jak wcześniej pisałm trzeba szukac pomocy prawnej( bezpłatnej) dlatego podałam nazwiska osób , które moga pomóc.

a dlaczego odrazu komornik?

Jesli sad wyda wyrok zaplaty i mama zaplaci to dlaczego komornik?
a po za tam do przy wyroku sadowym placi sie odsetki firmy windykacyjnej?

wiem wiem to gybysmy mogli sie zebrac i jakis jej pomoc ,...ale bardzo w to nie wierze

Jeżeli Pani mama nie ma pracy tylko zasiłek to komornik w razie jeśli FW skieruje do niego sprawę nic nie zabierze, następnie z emerytury max 25% i tak może ściągać do końca więc zawsze coś tam na życie zostanie. Gorzej o ile macie własnościowe mieszkanie to mogą zlicytować...

jak duze odsetki sa naliczane przez komornika? jeszcze wieksze od tych windykatora?

Pewien pan stwierdził, że winna jestem jemu pieniadze za jego usługę. Ja z niej nie skorzystalam więc uważałam, że nie jestem mu nic winna. Po prawie dwóch latach ten pan napisał do mnie pismo z roszczeniem zapłaty i podał swojego meila, na który mogę do niego pisać. Odpisalam mu, że nie jestm mu nic winna i uzasadnilam dlaczego. Ale ten pan nie przeczytał wogóle mojego meila, a ja czekalam na jego reakcję. Po trzech miesiacach zadzwoniono do mnie z KRD, że ten pan zgłosił ten dlug do nich. Chcialam juz dla świetego spokoju to zapłacić i poszlam do Banku po kredyt, a tu niespodzianka, nie wezme kredytu bo jestem zablokowana przez KRD chociaz oni twierdzą, że to nie oni.
Rodzina mi pomogła, bo to nie była duża kwota 2 600zł. Zapłacilam na ich rachunek.
Ciekawi mnie kiedy mnie wykreślą z tego KRD, czy musze do nich napisac w tej sprawie pismo?

Powrót