prawadzenie działalności gosp. - kalkulacja kosztów

• Autor wątku Autor wątku darekedaros
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darekedaros

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Zastanawiam się nad założeniem działalności gosp. Interesuje mnie kalkulacja kosztów.
Załóżmy, że zarobiłem w ciągu miesiąca 3 tys zł brutto
3000 zł - 22 % VAT = 2340 zł
2340 zł - 19 % = 1895,4 zł
1895,4 - około 300 zł (ZUS + ubezpieczenie) = 1595,4 zł
Czy dobrze liczę?

Prowadzę firmę ponad 2 lata. liczysz nie poprawnie.

3000 zł - (vat naliczony z 3000 minus fat z wszystkich faktur związanych z uzyskaniem dochodzu)

To co zostanie to twój dochód. W zasadach ogólnych odejmujesz od kosztów koszt ich uzyskania i od tego liczysz podatek

trochę ponad 300 zł to mały zus, zdrowotne odliczasz od podatku, społeczne od dochodu - wszystko masz ładnie opisane w internecie.

(vat naliczony z 3000 minus fat z wszystkich faktur związanych z uzyskaniem dochodzu)

To co zostanie to twój dochód.
Raczej nie będzie to dochód. To jest tylko rozliczenie VAT.

Natomiast temat ten był już wyjaśniany na forum.

zgadza się Janusz_m - to co zostanie to przychód - dochód to przychód minus koszta i od tego podatek

Wszelkie kalkulacje kosztów dotyczące działalności przeprowadza się po rozliczeniu VAT. Trzeba usiąść z kalkulatorem i sporządzić biznesplan, czyli zaplanować dochody i koszty ich uzyskania. :) Proste. :)

Janusz M. napisał:
Wszelkie kalkulacje kosztów dotyczące działalności przeprowadza się po rozliczeniu VAT. Trzeba usiąść z kalkulatorem i sporządzić biznesplan, czyli zaplanować dochody i koszty ich uzyskania. :) Proste. :)

Sama sprawa jest prosta jak ją załapiesz ale dość trudno ją komuś wytłumaczyć. Najlepiej obliczyć przychód netto i vat - vat obliczyć osobnym torem a dochodowy osobnym, ja tak robię od 2 lat.

w praktyce wiem że warto jeżeli jeszcze nie zaczęło się działalności i kalkuluje się handel szczegółowo obliczone koszta zwiększyć o 10 - 15 % bo czasami mogą zwłaszcza na początku pojawić się nie planowane wydatki których przewidzieć nie mogliśmy.

Litości :). Zostawcie ten VAT w spokoju. Nie każdy zakładając działalność gospodarczą musi być VAT-owcem, większość korzysta ze zwolnień.

Powrót