prawdopodobnie oskarżenie o kradzież

• Autor wątku Autor wątku anna4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
sprawa przedstawia się następująco.jestem zameldowany w miesjcu; gdzie juz od roku nie mieszkam. niedawno zaczeły przychodzić awizo; ale gdy chciałem je odebrać to już zostały odesłane. wiec ich nie otrzymałem. Po jakimś czasie przyszło znowu awizo. i w tym momencie zaczeły się problemu. Nadal nie wiem co jest w przesyłce ale ona jest z prokuratury; a od osób trzecich dowiedzialem się że zostałem oskarżony prawdopodobnie o kradzież przez sąsiada. dowiedziałem się też- od osób trzecich- gdzie i kiedy mam się stawić i mam zamiar tam pojechać i się stawić. Ale co mam zrobić w takiej sprawie; i dlaczego do prokuratury?

Pana post jest dość niejasny.Chyba powinien się Pan stawić, skoro jest Pan wzywany.
Zapewne prokuratura prowadzi lub nadzoruje postępowanie. Wie Pan czego kradzież ma dotyczyć?

wiem, że jest niejasne. Sam tego nie umiem zrozumieć. Kradzież ( prawdopodobnie ) ma dotyczyć krat ( złomu inaczej mówiąc). Jak mam się bronić w takiej sprawie. Bo skoro to prokuratura to już mi coś bardzo podejrzanie wygląda. Żadnych moich zeznań nie spisywała policja; ani wcześniejszych wiadomości o tym nie miałem. Wiem tyle co mi trzeci osoby powiedziały ( opisalem to wyżej)

Tym bardziej ja nie wiem. Ustalił Pan, czy jest Pan wzywany jako świadek czy podejrzany?

No to zapewne coś tam na Pana jest w aktach, co wcale nie przesądza, że zostanie Pan skazany.
Myslę, że trzeba się stawić, ewentualnie razem z adwokatem.

ale to też wiem od osób trzecich. Żona tego Pana ktory wszął to cale postępowanie wykrzyczala to mojemu bratu - że będę miał sprawę. I tyle wiem.
denerwuję sie całym tym zajściem - jestem studentem administraji- pracuje w budżetówce; nienaganna opinia - a tu taki incydent. A ja nawet nie wiem czego może chcieć prokuratura skoro policja nie ma moich zeznań.

Prokuratura może Panu postawić zarzut bez policji. Natomiast krzyczenie Pani nie jest równoznaczne z zarzutem.

na adwokata w obecnej chwili nie bardzo mnie stać. Sąsiad; który wszczął to postępowanie; jeśli mnie oskarża o kradzież to czy musi mieć świadkow tej kradzieży. Bo tu jedynie mogę się bronić - ja nigdy nie odwiedzałem miejsca mojego meldunku sam. Zawsze byłem z kimś - dziewczyną lub bratem. (Bywam tam bardzo żadko. Raz na miesiąc to góra) Oni poświadczą; że ja tego nie zrobiłem. Bo naprawde tego nie zrobiłem. to wezwanie jest na jutro; a ja się o tym dowiedziałem wczoraj.

Niestety postepowanie karne to nie jest proste A plus B. Trudno powiedzieć , jakie znaczenie będą miały zeznania świadków w Pana sprawie, w szczególności bliskich. Nie wiemy tez, co mówi sąsiad.
To są tylko dywagacje.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy tepierwsze pisma; których nie odebrałem to mogły być pismami z policji w celu pszesłuchania? I czy to że ja ich nieodebrałem ( bo już zostały odesłane ) mogło skutkować tym; że policja przekazała sprawę do prokuratury?

Czy tepierwsze pisma; których nie odebrałem to mogły być pismami z policji w celu pszesłuchania?
mogły

I czy to że ja ich nieodebrałem ( bo już zostały odesłane ) mogło skutkować tym; że policja przekazała sprawę do prokuratury?
Niezupełnie. Prokuratura własciwie zawsze prowadzi bądź nadzoruje postępowanie.

Kiedy miała mieć miejsce kradzież?

a pierwsze awizo było około pażdziernika ( połowa października)

Jesli działa opcja edytuj proszę jej uzywać, a nie pisać posta pod postem.

No to sprawa nie jest taka znowu stara. Chyba trzeba sie stawić i zobaczyc o co chodzi. Jesli przedstawią zarzuty, proszę wnosić o zaznajomienie z aktami pod koniec postepowania. To ma być zapisane na protokole przesłuchania podejrzanego. A w ogóle moze tez Pan wnieść o zapoznanie się z aktami już teraz ( ale prokurator nie musi się zgodzić) .

czyli jutro mam się spodziewać bardziej przesłuchania przez prokuratora- a nie odrazu postawienia zarzutu?

Nie wiem czego ma się Pan spodziewać , bo nie znam sprawy. To jest pół na pół.

no tak - ale najpierw musi mnie przesłuchać. Właśnie najgorsze to jest to że ja też nic nie wiem o tym co sąsiad tam mógl tam powiedzieć i co mi zostanie przedstawione.
Czy jeśli prokuratura dopuści świadków do zeznań i zostaną przesłuchani to czy sprawa będzie mogła być umorzona juz na tym etapie czy jeszcze później będzie się coś działo.

ale najpierw musi mnie przesłuchać.
Czasem jest tak, że najpierw jest zarzut, a później przesłuchanie.
podejrzane słucha się zawsze po zarzutach.
Sprawa może być umorzona na każdym etapie.

Na dzisiaj to wszyskie pytanie jakie miałam. dziękuje bardzo za rozwianie niektórych wątpliwości.

Powrót