W
wawil
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 166
Czy dodatek 100% do wynagrodzenia powstały wskutek pracy w dniu wolnym (przepracowane 10 godzin w tym 2 godziny w porze nocnej 22-24 ) ,udzielonym mi za pracę w niedzielę ( dozwoloną - rozkład czasu pracy ) pracodawca musi wypłacić mi po zakończeniu 3- miesięcznego okresu rozliczeniowego jako powstały z tytułu przekroczenia średnio tygodniowej normy czasu pracy , czy też w miesiącu następnym oraz jako składnik wynagrodzenia i obowiązkowo wyodrębniony spośród innych składników wynagrodzenia jako godziny nadliczbowe 100 % ?
Podstawą do zadania mojej prośby o odpowiedź jest :
art. 151(1) § 1 pkt .1 kodeksu pracy
Za pracę w godzinach nadliczbowych , oprócz normalnego wynagrodzenia , przysługuje dodatek w wysokości :
100% wynagrodzenia - za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających :
-w dniu wolnym od pracy udzielonym pracownikowi w zamian za pracę w niedzielę lub w święto, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy.
Dodam,że czas pracy obliczony zgodnie z art .130 Kodeksu pracy dla omawianego 3 miesięcznego okresu rozliczeniowego przepracowałem bez nadgodzin dobowych tzn. dodatek 50% i nocnych dodatek 100% . Jedynymi godzinami przepracowanymi dodatkowo w tym okresie były wspomniane powyżej 10 godzin w dniu wolnym od pracy udzielonym mi za pracę w niedzielę na wyraźne polecenie pracodawcy i w związku z jego szczególnymi potrzebami .
Dzięki za odpowiedź .
Podstawą do zadania mojej prośby o odpowiedź jest :
art. 151(1) § 1 pkt .1 kodeksu pracy
Za pracę w godzinach nadliczbowych , oprócz normalnego wynagrodzenia , przysługuje dodatek w wysokości :
100% wynagrodzenia - za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających :
-w dniu wolnym od pracy udzielonym pracownikowi w zamian za pracę w niedzielę lub w święto, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy.
Dodam,że czas pracy obliczony zgodnie z art .130 Kodeksu pracy dla omawianego 3 miesięcznego okresu rozliczeniowego przepracowałem bez nadgodzin dobowych tzn. dodatek 50% i nocnych dodatek 100% . Jedynymi godzinami przepracowanymi dodatkowo w tym okresie były wspomniane powyżej 10 godzin w dniu wolnym od pracy udzielonym mi za pracę w niedzielę na wyraźne polecenie pracodawcy i w związku z jego szczególnymi potrzebami .
Dzięki za odpowiedź .
Ostatnia edycja: