Prawidłowy termin wypłaty dodatków

• Autor wątku Autor wątku wawil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wawil

Użytkownik
Odpowiedzi
166
Czy dodatek 100% do wynagrodzenia powstały wskutek pracy w dniu wolnym (przepracowane 10 godzin w tym 2 godziny w porze nocnej 22-24 ) ,udzielonym mi za pracę w niedzielę ( dozwoloną - rozkład czasu pracy ) pracodawca musi wypłacić mi po zakończeniu 3- miesięcznego okresu rozliczeniowego jako powstały z tytułu przekroczenia średnio tygodniowej normy czasu pracy , czy też w miesiącu następnym oraz jako składnik wynagrodzenia i obowiązkowo wyodrębniony spośród innych składników wynagrodzenia jako godziny nadliczbowe 100 % ?

Podstawą do zadania mojej prośby o odpowiedź jest :

art. 151(1) § 1 pkt .1 kodeksu pracy
Za pracę w godzinach nadliczbowych , oprócz normalnego wynagrodzenia , przysługuje dodatek w wysokości :
100% wynagrodzenia - za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających :

-w dniu wolnym od pracy udzielonym pracownikowi w zamian za pracę w niedzielę lub w święto, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy.

Dodam,że czas pracy obliczony zgodnie z art .130 Kodeksu pracy dla omawianego 3 miesięcznego okresu rozliczeniowego przepracowałem bez nadgodzin dobowych tzn. dodatek 50% i nocnych dodatek 100% . Jedynymi godzinami przepracowanymi dodatkowo w tym okresie były wspomniane powyżej 10 godzin w dniu wolnym od pracy udzielonym mi za pracę w niedzielę na wyraźne polecenie pracodawcy i w związku z jego szczególnymi potrzebami .
Dzięki za odpowiedź .

Ostatnia edycja:
Dodatki za nadgodziny dobowe wypłaca sie w miesiącu ich nabycia jeżeli termin wypłaty jest też w tym miesiącu , natomiast jeżeli wynagrodzenie jest wypłacane do dnia 10 kolejnego miesiąca to musi być wypłacone w terminie wypłaty do 10 dnia
dodatki za nadgodziny średniotygodniowe ( praca w dniu grafikowo wolnym , niedziele ) wypłaca sie na koniec okresu rozliczeniowego
w twoim wypadku powinno być wypłacone za 2 h w terminie wypłaty za miesiąc w którym powstały , pozostałe 8 h na koniec okresu rozliczeniowego

cologniola napisał:
w twoim wypadku powinno być wypłacone za 2 h w terminie wypłaty za miesiąc w którym powstały , pozostałe 8 h na koniec okresu rozliczeniowego
Cologniola chyba się nie zrozumieliśmy .
Pracowałem w dniu wolnym ( środa) udzielonym mi przez pracodawcę za pracę którą wykonywałem w niedzielę która nastąpiła po tej środzie - ( praca w niedzielę jest dozwolona - grafik ) na jego wyraźne polecenie - szczególne potrzeby.
Kiedy twoim zdaniem nastąpiły 2 nadgodziny dobowe ? a kiedy 8 godzin średnio-tygodniowych ?
Proszę wyjaśnij . Moim zdaniem całe 10 godzin przepracowane w środę należało rozliczyć jako nadgodziny średnio-tygodniowe .Nie ma tu moim skromnym zdaniem znaczenia że 2 godziny od 22 do 24 były w porze nocnej . Skąd podział na 2 i 8 godzin do rozliczeń ?
Wspieram moją teorię na mojej interpretacji poniższego przepisu :

art. 151(1) § 1 pkt .1 kodeksu pracy
Za pracę w godzinach nadliczbowych , oprócz normalnego wynagrodzenia , przysługuje dodatek w wysokości :
100% wynagrodzenia - za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających :
-w dniu wolnym od pracy udzielonym pracownikowi w zamian za pracę w niedzielę lub w święto, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy.

Dziękuje za odpowiedź .

wawil napisał:
Skąd podział na 2 i 8 godzin do rozliczeń ?
Podział stąd ,że nadgodziny dobowe powstają po przekroczeniu dobowej normy czasu pracy - dla większości jest to 8 h
jednak masz racje nawet te 2 h powinny być opłacone dodatkiem 100%

Powrót