Prawie 0.7 promila i zatrzymane prawo jazdy 2 raz

• Autor wątku Autor wątku ddanio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

ddanio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich
Zacznę swoją historie od początku. 5 lat temu zostałem zatrzymany przez policje kierując samochodem i badanie alkomatem wykazało 1.07 mg/l czyli 2.14 promila. Prawo jazdy zostało zatrzymane a ja wyrokiem sądu zostałem pozbawiony prawa do kierowania pojazdami mechanicznymi na okres 2 lat. W tym roku udało mi się odzyskać prawko, ale niestety przez własną głupote popełniłem ten sam błąd co wcześniej tylko badanie wykazało 0.34 mg/l czyli 0.68 promila. Były to inne okoliczności ale skutek jest taki sam. Wiem czym to grozi ale czy są jakieś szanse na to, abym nie musiał zdawać jeszcze raz egzaminu na prawo jazdy? A prawo jazdy było zatrzymane na 12 miesięcy czy też np. 364 dni bez konieczności powtórnego zdawania??
Z góry dziękuje za posty na ten temat

prawo jazdy zatrzymuje sie w przypadku przestępstw na okresy letnie;

w pana przypadku nastąpiło zatarcie skazania, jak dobrze myślę, więc Sąd nie będzie mógł brać pod uwagę faktu, że kiedyś pan był podobnie niemądry jak obecnie, z uwagi na zawartość alkoholu jest szansa, że Sąd pozbawi pana prawa jakzdy tylko na rok;

witam
dziękuje rafal_26 za informacje. mam nadzieje że ma pan racje i teraz wyrok będzie łagodniejszy niż poprzedni i poprzednie wykroczenie nie bedzie miało wpływu na obecny wyrok. jeszcze raz dziękuje

W Sejmie lezy już projekt zmiany kodeksu karnego przewidujacy m.in. obligatoryjny dozywotni zakaz prowadzenia pojazdów już po drugiej wpadce. Módl się, abyś został osądzony, zanim wejdzie to w zycie...

tak słyszałem o tym projekcie i mam nadzieję że osądzony będę przed wejściem tego projektu w życie, a twoim zdaniem ile może to potrwać zanim dostane wyrok?? i czy twoim zdaniem poprzednie wykroczenie będzie miało wpływ na ten wyrok??

MMPM:
ale pan nie był karany...zatarło się

>ale pan nie był karany...zatarło się

A skąd wiesz?

5 lat temu;
oczywiście masz racje pan dokładnie nie napisał jaka to była kara, i czy rzeczywiście upłynęło 5 lat...

rafal 26 - nadto nie wiemy, czy jakiś porządny funkcjonariusz nie przejrzał notowań naszego bohatera i nie napisał z tego notatki. Zatarte skazanie nie może być co prawda podstawą nadzwyczajnego obostrzenia kary, ale Sąd z całą pewnością zapozna się z taką notatką i wyciągnie stosowne wnioski.

poprzednie zatrzymanie bylo 5 lat temu w czerwcu. zostałem ukarany 2 letnim zakazem prowadzenia pojazdow mechanicznych i grzywną w wysokości 2000 zł. to zatrzymanie miało miejsce kilka dni temu. teraz to juz nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć, pozostaje mi tylko czekanie na wezwanie na komisariat i złożenie zeznań, o ile do tego dojdzie, ale pamiętam że poprzednim razem byłem wzywany. ciekaw jestem ile to może teraz potrwać. będę pisał co ze mną na forum jak tylko będzie się coś działo w mojej sprawie

Powrót