Prawko

• Autor wątku Autor wątku bpatryk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bpatryk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
mam pytanko male... kiedy moge zaczac robic prawko od chwili zamelodwania w polsce, slyszalem od jednych ze trzeba czekac pol roku a od innych ze od razu

[cytat:1lawyokh]
Taniej i szybciej
Do zdawania egzaminu prawa jazdy w Polsce Niemców zachęca niższa opłata za kurs i egzamin, przede wszystkim zaś fakt, że cała procedura uzyskania prawa jazdy trwa znacznie krócej niż w Niemczech. W naszym kraju kurs prawa jazdy kategorii B obejmuje 30 godzin wykładów i 15 godzin jazd. Zaś za egzamin teoretyczny prawa jazdy kategorii B obcokrajowcy muszą zapłacić 40 zł (jeżeli konieczna jest obecność tłumacza przysięgłego), a za praktyczny 74 zł. W Niemczech natomiast egzamin kosztuje około 40 euro, ale za wystawienie prawa jazdy trzeba już zapłacić 55 euro. Znacznie droższy jest też sam kurs, który trwa zazwyczaj około trzech miesięcy. W Polsce obcokrajowcy zdają egzamin na tych samych warunkach co Polacy ? z drobnymi wyjątkami. ? Jeżeli obcokrajowiec nie zna języka polskiego, a chce zdać egzamin prawa jazdy, to podczas tego egzaminu wymagana jest obecność tłumacza przysięgłego ? dodaje Waldemar Gielzok. Poza tym taka osoba musi być zameldowana na terenie starostwa, które potem wyda prawo jazdy, co najmniej 185 dni. ? Obcokrajowcy egzamin zdają razem z Polakami, traktujemy ich jak obywateli polskich. Również szkolenie, które muszą ukończyć, niczym się nie różni od kursu, który kończą Polacy ? mówi Włodzimierz Twardoń, wicedyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Opolu.

Egzamin zaliczony, prawa jazdy nie będzie
Równe traktowanie kończy się jednak w momencie, gdy obcokrajowiec chce po zdanym egzaminie prawa jazdy odebrać dokument w starostwie. ? Do tej pory oddaliliśmy wszystkie wnioski o wydanie prawa jazdy cudzoziemcom zameldowanym w Polsce, którzy zdali egzamin prawa jazdy ? mówi Małgorzta Proszowska ze Starostwa Powiatowego w Strzelcach Opolskich. Dlaczego? Bo żadna z osób nie posiadała karty czasowego pobytu, czyli zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 28 grudnia 2004: ?Cudzoziemiec ubiegający się o otrzymanie polskiego prawa jazdy (...) dołącza kserokopię karty pobytu?. ? Obcokrajowcy, którzy chcą otrzymać prawo jazdy na podstawie zdanego w Polsce egzaminu, muszą zdawać sobie sprawę z faktu, że zameldowanie to coś zupełnie innego niż stałe zamieszkiwanie, które jest równoznaczne z posiadaniem karty czasowego pobytu. To ostatnie jest warunkiem koniecznym do wydania prawa jazdy ? stwierdza Jerzy Skrzypczyk, naczelnik wydziału komunikacji Starostwa Powiatowego w Opolu. Pytanie tylko, czy zdający w Opolu egzamin prawa jazdy Niemcy o tym przepisie wiedzą, biorąc pod uwagę, że obowiązuje on dopiero od 15 stycznia bieżącego roku?
Anna Hurek
[/cytat:1lawyokh]

mam takie małe pytanko bardzo proszę o odpowiedz zabrali mi prawojazdy w niemczech dlatego ze kolega kierował moim autem i spowodował mała kolizje i uciekł ja byłem poalkoholu i właścicielem pojazdu i mni wzili za kierowce i zabrali mi prawko on po 3 dniach na poloicji zeznał ze prowadził auto mimo to jest sprawa w sądzie i powiedzili ze prawko odesla do polski po sprawie najwazniejsza dla mnie odpowiedz na to czy ja mogę teraz pujsc do komunikacji i poprosic o jakis zamiennik prawka do puki mi nie odeslą mi prawojazdy jest bardzo poczebne tylko ja pracuje i bez tego nie moge sie ruszyc ja nie moge tak dlugo czekac za nim wielmozni sie rusza bo im sie teraz nie spieszy po ich kraju jezdzic nie musze ale tu musze bardzo prosze o dobra odpowiedz bede wdzieczny.

zadales pytanie, dostales odpowiedz, czego jeszcze oczekujesz ?

a przy okazji, jesli piszesz na forum to poprawiaj bledy i literowki

raczej zapytam adwokata tu to tylko szkoda czasu dzieki za dopiske ale na egzaminie nie jestem

przepraszam jestem troche przez to moje zdarzenie zdenerwowany zalezy mi na moim prawku i nie wim co robic prosze sie nie sugerowac moimi bledami bo nie bylem zbyt dobry z ortografi jeszcze raz przepraszam

troche? pierwszy post z pytaniem o utracone prawo jazdy zadales 20 lutego i do dzis zdenerwowanie ci nie przeszlo? troche dziwne tlumaczenie biorac pod uwage, ze nawet nie zadales sobie trudu dotarcia do protokolu z zeznaniami poszkodowanego. zawartoc zeznan mogla przesadzic o tym czy odzyskasz pj od razu czy tez bedziesz pociagniety do odpowiedzialnosci.

dziekuje jutro spróbuje jakos to zalatwic juz wczesniej pytalem na policji to nie chcieli dac adwokat moze to dostac tak powiedzial ten który przesluchiwal

a wczesniej to znajoma opowiadala o mojej sprawie ale zakaz napewno na niemcy dostane bo ten co mnie przesluchiwal to powiedzial ze 8 9 miesiecy za ucieczke i nie wylegitymowanie kierowcy minelo juz ponad miesiac a sprawy nie ma

Ja mam tez problem bo po odbyciu kursu przy zapisie na egzamin powiedziano mi ze potrzebna jest karta pobytu (jestem obywatelem francji) po dluzszych poszukiwaniach okazalo sie ze karta pobytu jest tylko dla osob z poza UE wiec nie jest mozliwe jej posiadanie musialam przypomniec ta drobnostke:) a teraz mowia ze musze udowodnic pobyt w PL conajmniej 185 dni na zaswiadczeniu o zarejestrowaniu pobytu 185 dni minie za 31 dni ale juz jestem dluzej w Polsce , a wiec moje pytanie czy dowodem mojego pobytu moze byc data pierwszego 3 miesiecznego zameldowania? jestem juz od listopada ale zanim mi wydano zaswiadczenie o zarejestrowaniu pobytu obywatela uni europejskiej wiadomo troche to zajelo:) oni twierdza ze nie ale jak tu im wierzyc? help!!!

Powrót