Prawne dziedziczenie w Niemczech po smierci męża .

• Autor wątku Autor wątku Amandzia1911
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Amandzia1911

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam . Nie wiem czy pisze w dobrym miejscu. Jestem tutaj nowa i nie bardzo się orientuje, jeśli to źle miejsce proszę mnie poprawić.

A więc tak. Dwa miesiące temu wzięłam ślub ze swoim już zmarłym tragicznie mężem . Ja jestem w siódmym miesiącu ciąży. Razem z mężem i jego czteroletnia córka z poprzedniego związku mieszkaliśmy w Niemczech . On od 3 lat już tam pracował i przebywał ja zaś od roku. Do tragedi doszło zeszłej soboty . Po tej tragedi w niedzielę ja i jego córka byłyśmy już w Polsce u moich teściów a jej dziadkow . Mój mąż nie zostawił żadnego testamentu. Śmierć była nagła, niespodziewana. Nie wiem co mam teraz zrobić . Nie umiem języka żeby sama zorientować się w tych sprawach , nie wiemma czy mam do czego kolwiek prawo skoro nie ma testamentu a jego rodzina chce większość przejąć.. mieliśmy wspólny samochód jednak on był jednym właścicielem, nie zzdążyliśmy już zrobić mnie jakosmogą współwłaściciela. Jego córka na pewno otrzyma rentę ale ja ? I moje niebarodzone jeszcze dziecko ? Nigdzie nie mogę znaleźć nic w tym temacie .. Proszę pomóżcie mi bo to co się stało zabrało mi chęci do czego kolwiek a jedynie ciąża trzyma mnie jeszcze . O jeźli okaże się ze mój nienarodzony syn jeszcze Noe dostanie nic po nim A ja sobie nie poradzę to nie wiem już.. więc jak to działa za granicą ? Co się dzieje po smierci męża bez testamentu ?

Jeśli mąż miał ubezpieczenie na zycie, lub wypadkowe wykupione w De lub Pl musicie tam z aktem zgonu.

Proszę pamiętać, że nawet jesli mieszkanie było na niego wynajmowane, to wy je dziedziczycie. Obowiązuje was 3 miesięczny okres wypowiedzenia!!!

Akt zgonu zapewne juz macie - najpóźniej 3 dnia po śmierci można sie do urzedu stanu cywilnego w de zgłosić po ten akt.

Musicie skontaktować się z bankami, w których miał konta. Też z aktem zgonu, ale zanim coś z tamtad otrzymacie, będzie potrzebne z sądu orzeczenie o prawomocnym dziedziczeniu. W pierwszej kolejności pani i jego dzieci (nienarodzone równiez dziedziczą).
Wniosek do sądu nalezy złozyć w ciagu 6 tygodni, odkąd wie Pani, że jest coś na tych kontach do odziedziczenia. Jeśli tylko długi, bo kredyty, to wtedy odrzucić spadek (das Erbe ausschlagen), jeśli pozostały majątek nie jest większy niż te długi.

Wszelkie umowy powypowiadać:mieszkanie, internet, telefon itd.

Ubezpieczalnie poinformować.

Udac się do Rentenversicherung w celu renty wdowiej (Wiwtenrente- warunek jest, że musi mieć Pani ukończone 45 lat) i renty dla dzieci (Waisenrente). Aczkolwiek, nie jestem pewna, czy nie trzeba mieć 5 lat okresów składkowych uzbieranych, zeby cokolwiek otrzymac. Niech Pani zrobi termin wDeutsche Rentenversicherung i tam wszystko zostanie Pani wyjaśnione. Ale musi mieć Pani kogoś kto mówi po niemiecku.

Miejscowy Finanzamt w ciagu trzech miesiecy trzeba poinformować, że i co Pani odziedziczyła.

Bardzo Pani współczuję zaistniałej sytuacji! Proszę przyjąć wyrazy współczucia!!!

Jeśli ma Pani jeszcze jakies pytania, chętnie pomogę wmiarę możliwosci. Bez języka najlepiej byłoby Pani wziąć jakiegos prawnika, specjelizującego sie w prawie dziedziczenia żeby wszystko ogarnął, ale to bardzo drogo kosztuje. Być moze jest w rodzinie ktos, kto mówi po niemiecku, lub mieliscie tu jakichś znajomych i ktoś mógłby pomóc w tłumaczeniu.

Powrót