Prawo a publikacja

• Autor wątku Autor wątku Giustina_231
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Giustina_231

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Bardzo proszę o pomoc.
Wydawnictwo zgodziło się wydać moją rozprawę doktorską z historii sztuki. Zamieściłam w rozprawie ilustracje zabytków nie tylko z internetu, ale i z rozmaitych książek pochodzących z różnych regionów świata, np. Etiopii, Egiptu, Finlandii, Grecji, Syrii. Teraz mam problem, bo Wydawnictwo pyta, czy dysponuję prawami do tych skanów i zdjęć.Czy mam zwrócić się do 9 krajów, z pytaniem o to? :-(
Co mogę zrobić, aby było to zgodne z prawem a umożliwiało wydanie rozprawy w formie publikacji? Jestem załamana, bo w przeciwnym razie nie wiem, jak długo będę szukać stosownego adresata i czy w ogóle odnajdę go (np. w Syrii w obecnej sytuacji).
Proszę o odpowiedź, ponieważ wydawnictwo chce w najbliższym czasie publikować. Z góry dziękuję.

Jeśli sposób korzystania ze zdjęć mieści się w prawie cytatu to nie musisz mieć zgody:
Przepis prawny:
Art. 29.
[Wykorzystywanie utworów – sytuacje różne]

Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów oraz rozpowszechnione utwory plastyczne, utwory fotograficzne lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym celami cytatu, takimi jak wyjaśnianie, polemika, analiza krytyczna lub naukowa, nauczanie lub prawami gatunku twórczości.
Przepis prawny:
Art. 34.
[Wykorzystywanie utworów - konieczność podania nazwiska autora oraz źródła]

Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia imienia i nazwiska twórcy oraz źródła. Podanie twórcy i źródła powinno uwzględniać istniejące możliwości. Twórcy nie przysługuje prawo do wynagrodzenia, chyba że ustawa stanowi inaczej.
Prawo Autorskie, http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Jeśli nie mieści się musisz uzyskać odpowiednią zgodę. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest zakup zdjęć na odpowiedniej licencji z banków fotografii. Wiele różnych takich banków i zbiorów odnajdziesz w sieci.

Ostatnia edycja:
Powrót