Prawo a rzeczywistość ! ?

• Autor wątku Autor wątku Tymian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tymian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich ....

Mam w ręku wezwanie w roli świadka, jeżeli będe zeznawał na policji w roli świadka a pytanie z ich strony będzie formą oskarżania mnie, jak i kiedy moge odmówić na takie pytanie ? i co zrobić w sytuacji jeżeli dalej będą naciskać na mniebym im odpowiedział bo wiem jak to wygląda w rzeczywistości ?

Jeśli Twoim zdaniem odpowiedź na pytanie narażałaby Cię na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe - masz prawo odmówić odpowiedzi na to konkretne pytanie.

tylko ,że jak organy ścigania wezwały cie w innej sprawie (czytaj nie mają wiedzy w temacie dla ciebie "niewygodnym") a ty zaczniesz odmawia odpowiedzi na poszczególne pytania to dana tematyka zostanie wzięta pod lupę...:))

--------------------------------------------------------------------------------

'Jeśli Twoim zdaniem odpowiedź na pytanie narażałaby Cię na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe - masz prawo odmówić odpowiedzi na to konkretne pytanie.kadi
Tak, ale co zrobić mimo tego że odmówie odpowiedzi na tego typu pytanie, a naciski z ich strony będą nadal ? Jakieś rady ?
Osobiście moge odpowiedzieć na tego typu pytania aczkolwiek w obecności adwokata. A więc co zrobićby wygrać ?

Inaczej jak postawić na swoim, tak abym nie musiał odpowiadać na pytania które notabena mogą mi zagrozić (jestem jako świadek), poprostu jak przekonać ich że mam do tego prawo ?? tak żeby wzięli sobie to do serca, prosze o pomoc

Jeśli uważasz że odpowiedź na dane pytanie naraża Cię na odpowiedzialności karną - oświadczasz że odmawiasz odpowiedzi, a w razie nacisków tego się trzymasz. Nie sądze aby odpowiedź próbowano od Ciebie wyciągnąć przemocą, więc nie wiem w czym widzisz problem.

[cytat="Tymian":eogukej9]
Osobiście moge odpowiedzieć na tego typu pytania aczkolwiek w obecności adwokata. [/cytat:eogukej9] oczywiście możesz przyjśc z adwokatem...:)

Co się dzieje następnie z pytaniami na które nie udzieliłem odpowiedzi ??

Nic się dzieje. Nie ma na nie odpowiedzi.

Powrót