prawo a umowa

• Autor wątku Autor wątku mag451
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mag451

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam wszystkich.Mam taki klopot,mianowicie,wynajelam najemcy lokal pod dzialalnosc gospodarcza,lokal wymagal remontu,wiec dzierzawca potraca z czynszu za wykonanie remontu.Pytanie brzmi czy na podstawie umowy ktora przedstawiam ponizej,moge podniesc czynsz?i jak powinnam napisac aneks?w tej chwili z tego lokalu nie mam zadnych korzysci,nie wystarcza mi na podstawowe oplaty,dzierzawca nie chce sie zgodzic na podniesienie czynszu mowiac ze poniosl koszty remontu,i ze ja nie mam prawa podnosic czynszu,nie otrzymalam tez rachunkow za remont ktory wykonal dzierzawca.tresc umowy:1.wydzierzawiajacy oswiadcza,ze jest jedynym wlascicielem pomieszczen i terenu na ktorym stoi budynek,oraz iz nie ciaza na tych pomieszczeniach zadne inne umowy i zobowiazania.2.wydzierzawiajacy oddaje w dzierzawe dzierzawcy pomieszczenia przy ul...w...na okres od01.lipca 2003r.do 31.sierpnia 2014r.3.pomieszczenia o ktorych mowa wymagaja remontu i adaptacji celem przystosowania do zaplanowanej dzialalnosci.W zwiazku z tym naklady poniesione;na remont i poprawe stanu pomieszczen jak rowniez czesciowy remont dachu oraz inne naklady zwiazane z tym budynkiem beda odliczane z czynszu w kwocie nie wyzszej niz 1/3 wysokosci czynszu.4.strony ustalaja wysokosc miesiecznego czynszu na kwote 300zl brutto,platne do 10 dnia kazdego miesiaca.5.rozwiazanie umowy oraz zmiany wymagaja zgody obydwu stron,jednostronne wypowiedzenie umowy moze nastapic wylacznie w przypadku nieplacenia czynszu przez okres dluzszy niz 3 miesiace.6.wszelkie sprawy nie objete umowa rozwiazuje kodeks postepowania cywilnego.

czy na podstawie umowy ktora przedstawiam ponizej,moge podniesc czynsz?i jak powinnam napisac aneks?

Odpowiedzi na to pytanie należy szukać w punkcie 5 umowy:
5.rozwiazanie umowy oraz zmiany wymagaja zgody obydwu stron,jednostronne wypowiedzenie umowy moze nastapic wylacznie w przypadku nieplacenia czynszu przez okres dluzszy niz 3 miesiace.

Zatem w takim brzmieniu umowy zmiana wysokości czynszu wymaga zgody obydwu stron.

6.wszelkie sprawy nie objete umowa rozwiazuje kodeks postepowania cywilnego.
... raczej chodzi tu o kodeks cywilny, a nie o kpc.

czyli bez zgody dzierzawcy nie ma opcji na podniesienie czynszu?dzieki wielkie za odpowiedz.

Powrót