Prawo a wysyłanie e-maili:

• Autor wątku Autor wątku tomos9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomos9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam mały problem i nie wiem czy jest on zgodny z prawem, dlatego postanowiłem napisać.

Jeżeli temat jest w złym dziale, proszę moderatora o nie usuwanie go, a przeniesie do właściwego działu.

A wiec mój problem polega na tym, że chcę wysłać e-maile z ofertą do różnych osób. Czy mogę coś takiego zrobić? Nie łamie się przez to prawa?

Wszystkie adresy e-mail jakie posiadam, są adresami, które zostały opublikowane publicznie.

Proszę o odpowiedź, pozdrawiam. Tomek

[cytat="tomos9"] (...)A wiec mój problem polega na tym, że chcę wysłać e-maile z ofertą do różnych osób. Czy mogę coś takiego zrobić? Nie łamie się przez to prawa?
Wszystkie adresy e-mail jakie posiadam, są adresami, które zostały opublikowane publicznie.(...)[/cytat]
Uważam, że nie ma przeciwskazań prawnych.

Też mnie interesuje ten temacik:
Nie wiem dokładnie ale czy nie powinno się pierwsze wysłać e-mail z zapytaniem czy "chce pan otrzymać ofertę handlową" czy coś w tym stylu.
Ja też mam podobny problem mam e-maile np. Hoteli pozbierane z "całego" netu i mam zamiar wysłać ofertę handlową ok 20tyś e-maili i nie wiem jak to zrobić aby nie naruszyć prawa!!!!

witam,

proszę zapoznać się na początek z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a w szczególności z Art. 10.

1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do
oznaczonego odbiorcy za pomocą środków komunikacji elektronicznej,
w szczególności poczty elektronicznej.

Zdecydowanie trzeba najpierw wysłać zapytanie do klienta, czy zgadza się na otrzymywanie informacji handlowej.

Dodatkowo, dobrze żeby miał Pan znajomość ustawy o ochronie danych osobowych

Powrót