Prawo autorskie, a materiały autorstwa uczelni

• Autor wątku Autor wątku jozek-k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jozek-k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
ostatnimi czasy nasunęło mi się kilka pytań odnośnie praw autorskich. Będę wdzięczny za pomoc w rozwianiu moich wątpliwości.
1. Czy te materiały podlegają ochronie praw autorskiemu? Czy może są to dokumenty urzędowe?
Kod:
http://www.bip.nauka.gov.pl/bipmein/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=117&news_id=982&layout=1&page=text
http://www.nauka.gov.pl/fileadmin/user_upload/18/66/18662/publikacja.pdf
Czy mogę do nich linkować, bądź najlepiej czy mogę je przerzucić na swój serwer i zamieścić na swojej stronie.

2. Czy zarządzenia uczelni wyższych podlegają ochronie praw autorskich? Ponieważ chciałbym ich pewne fragmenty umieścić w swoich artykułach bez cytowania.

3. Czy mogę podać linka bezpośrednio do informatora dot. studiów, udostępnianego przez daną uczelnię - bez podawania informacji, że znajduje się na serwerze uczelnianym. Bo rozumiem, że nie mogę go umieścić na swoim serwerze?

4. Czy plan studiów mogę umieścić na swoim serwerze, czy on również podlega ochronie praw autorskich? Jeśli nie, to czy mogę powiedzmy podlinkować do umieszczonego na uczelnianej stronie?

5. Opisy sylwetek absolwentów i opisy specjalności - to zapewne jest własnością uczelni i mogę tylko zacytować fragmenty?

Pozdrawiam,
J.

jozek-k napisał:
1. Czy te materiały podlegają ochronie praw autorskiemu? Czy może są to dokumenty urzędowe?
Czy mogę do nich linkować, bądź najlepiej czy mogę je przerzucić na swój serwer i zamieścić na swojej stronie.
ja bym uznał je w ogólności za materiały urzędowe (GUS i MNiSW) (choć w przypadku GUS pytanie jest, czy nie jest to przypadkiem opracowanie na czyjeś indywidualne zapytanie?), a więc w takim przypadku byłyby one wyłączone z ochrony prawnoautorskiej na podstawie Art.4. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp), i można by je swobodnie używać.
Czy zarządzenia uczelni wyższych podlegają ochronie praw autorskich? Ponieważ chciałbym ich pewne fragmenty umieścić w swoich artykułach bez cytowania.
Wyższe uczelnie to nie urzędy państwowe, więc ich materiały mogą już posiadać ochronę prawno - autorską (o ile spełniają odpowiednie warunki oczywiście). W przypadku więc, jeśli posiadałyby charakter takich utworów (Art.1. upaipp), na korzystanie z nich potrzebne byłyby zgody uczelni.

Czasami jednakże można skorzystać z prawa do dozwolonego użytku chronionych utworów - więcej - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html
Czy mogę podać linka bezpośrednio do informatora dot. studiów, udostępnianego przez daną uczelnię - bez podawania informacji, że znajduje się na serwerze uczelnianym. Bo rozumiem, że nie mogę go umieścić na swoim serwerze?
Takie linkowanie jest dyskusyjne - czy narusza, czy też nie, prawa autorskie. Poszukaj w 'Archiwum' postów o depp-link'ach czy o linkowaniu. W każdym razie źródło i autora powinno się podawać, choćby ze zwykłej przyzwoitości. No, a w razie czego, przynajmniej unika się naruszenia osobistych praw autorskich autora.
Czy plan studiów mogę umieścić na swoim serwerze, czy on również podlega ochronie praw autorskich? Jeśli nie, to czy mogę powiedzmy podlinkować do umieszczonego na uczelnianej stronie?
może podlegać. Przy czym pamiętaj - ochronie prawno - autorskiej może podlegać w takim przypadku forma graficzna takiego planu, a nie jego treść. Więc, albo istnieje możliwość skorzystania z Prawo cytatu, albo można napisać go po swojemu...
Opisy sylwetek absolwentów i opisy specjalności - to zapewne jest własnością uczelni i mogę tylko zacytować fragmenty?
jw

Powrót