Prawo autorskie a umowa o dzieło.

• Autor wątku Autor wątku xbigos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xbigos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie.
Zajmuję się tworzeniem stron internetowych.
Zastanawia mnie jedno.
Gdy podpisuję umowę o dzieło z klientem w tej syt. agencja reklamowa to czy mogę w kodzie strony umieścić informacje o autorze? Skoro jest to w 100% mój skrypt, zezwalam na wykorzystanie go danej firmie dla potrzeb ich klienta, czy tracę wtedy prawa autorskie do mojej pracy?

Nasza umowa była taka, że w stopce serwisu znajduje się odnośnik reklamujący serwis agencji reklamowej a w kodzie widnieje moje imię i nazwisko jako autora skryptu. Czy nadal prawa autorskie należą do mnie?

Przy podpisaniu umowy zrzekasz się jedynie praw majątkowych. Nie można zrzec się praw autorskich. Bo jest tylko jeden autor który to zrobił. Jeśli chodzi o Twoje imię i nazwisko, lub odnośnik do Twojej strony, to jest to kwestia umowna.

Możesz wszędzie pokazywać np grafikę ze strony którą zrobiłeś i każdemu mówić, że jest to Twoje autorstwo. Natomiast jeśli komuś się to spodoba i będzie chciał to od Ciebie kupić, to prawa do sprzedaży nie masz z momentem podpisania umowy z wcześniej wymienioną firmą.

Myślę, że jasno udzieliłem odpowiedzi:)

No super. Dziękuję Ci bardzo. Pomogło mi to i dokładnie o to mi chodziło.
Pozdrawiam serdecznie.

Witam,

w przypadku wykonania dzieła na podstawie umowy o dzieło wykonawca dzieła staje się właścicielem wszystkich praw autorskich do dzieła zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku (zwana dalej upaipp). A następnie w zależności od zapisów w umowie (lub ewentualnie osobnej umowy odnośnie praw autorskich):

# osobiste prawa autorskie Te w świetle upaipp - Art.16. - są niezbywalne i pozostają na zawsze przy autorze. Jednakże, na mocy zawartej pomiędzy zamawiającym, a wykonawcą (autorem) ten ostatni może się np. zgodzić na anonimowe rozpowszechnianie swojego utworu. Jeśli więc nie ma takich zapisów wykonawcy dzieła przysługuj prawo do oznaczenia jego dzieła nie tylko w kodzie strony, ale również umieszczenie odpowiedniej informacji, na przykład, w stopce strony.

#majątkowe prawa autorskie - czyli prawa do korzystania z dzieła (utworu). Jeśli w umowie o dzieło nie ma jawnego zapisu o przeniesieniu majątkowych praw autorskich na zamawiającego - pozostają one przy wykonawcy dzieła (autorze). Możliwe jest jeszcze sytuacja (rzadka) kiedy takie przeniesienie ma formę osobnej umowy. Istotne są natomiast dwa fakty:
1. samo przeniesienie własności egzemplarza dzieła, bez odpowiedniej umowy, nie powoduje przeniesienia majątkowych praw autorskich do tego dzieła - Art.52.
2. dla przeniesienia majątkowych praw autorskich wymagane jest zachowanie formy pisemnej - Art.53.
Przy braku umowy o przeniesienie autorskich praw majątkowych i braku innych zapisów odnośnie wykorzystania dzieła udzielana jest domyślna licencja na wykorzystanie strony www.

# prawa zależne Jeśli w umowie o dzieło nie zapisano inaczej, autorowi przysługuje prawo do zezwalania na realizację prawa zależnego do swojego utworu - inaczej mówiąc, nikt nie może rozpowszechniać opracowania tego dzieła (utworu). A mówiąc jeszcze prościej, zamawiający, a więc właściciel egzemplarza dzieła, może go sobie modyfikować, ale nie może tej modyfikacji rozpowszechniać...

Witam, mój "problem" jest ciut inny. Planuję podpisać umowę o dzieło (potem umowa o pracę) z dużą firmą - rękodzieło artystyczne. Będę tworzyć jej nowy dział, niemal od podstaw. Będę realizować zamówienia klientów - przekładać na "dzieło" ich "pomysły", ale będę też wcielać w życie absolutnie własne pomysły, które poniekąd będą powtarzalne (moje wzory, moje projekty, przedmioty modelowe). Aby zobrazować

ad. 1 - klientka chce, żeby jej zrobić krzesło wg. jej pomysłu
ad. 2 - wymyślam projekt krzesła, który staje się matrycą dla kolejnych

Problem dotyczy zatem sytuacji nr 2.

Powiedzmy, że firma po jakimś czasie nie chce już ze mną współpracować. Bierze sobie do współpracy innego plastyka. Czy może powielać moje pomysły? Czy staja się one własnością firmy z którą będę współpracować w momencie zawarcia umowy?

W przypadku umowy o pracę:
Przepis prawny:
Art. 12.
[Prawa autorskie pracownika]

1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej, pracodawca, którego pracownik stworzył utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy, nabywa z chwilą przyjęcia utworu autorskie prawa majątkowe w granicach wynikających z celu umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron.

2. Jeżeli pracodawca, w okresie dwóch lat od daty przyjęcia utworu, nie przystąpi do rozpowszechniania utworu przeznaczonego w umowie o pracę do rozpowszechnienia, twórca może wyznaczyć pracodawcy na piśmie odpowiedni termin na rozpowszechnienie utworu z tym skutkiem, że po jego bezskutecznym upływie prawa uzyskane przez pracodawcę wraz z własnością przedmiotu, na którym utwór utrwalono, powracają do twórcy, chyba że umowa stanowi inaczej. Strony mogą określić inny termin na przystąpienie do rozpowszechniania utworu.

3. Jeżeli umowa o pracę nie stanowi inaczej, z chwilą przyjęcia utworu pracodawca nabywa własność przedmiotu, na którym utwór utrwalono.

http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html

Ustawa jest napisana po polsku, zadaj konkretne pytanie.

Zadałam je w pierwszej wiadomości. Jeśli możesz, to napisz mi tylko tak/nie, przy założeniu, że w umowie nie ma wzmianki o prawach autorskich.

"Powiedzmy, że firma po jakimś czasie nie chce już ze mną współpracować. Bierze sobie do współpracy innego plastyka. Czy może powielać moje pomysły? Czy staja się one własnością firmy z którą będę współpracować w momencie zawarcia umowy? "

Czy w umowie o dzieło sytuacja wygląda tak samo, jak w umowie o prace?

Nie, to jest całkowicie co innego, wiele zależy od treści umowy o dzieło.

Witam, a co w przypadku kiedy podpisuje umowę o dzieło z wokalistą, czy w umowie o dzieło powinna zawierać się jakaś wzmianka o przekazaniu/przeniesieniu praw autorskich ?

Jeśli chcesz nabyć autorskie prawa majątkowe to tak, jeśli chcesz utwór opracowywać i z opracowania korzystać to musisz nabyć dodatkowo prawa zależne.

Powrót