prawo autorskie a wykonanie zlecenia

• Autor wątku Autor wątku weronika110
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

weronika110

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
chciałam zlecić wykonanie firmie informatycznej pewną pracę związaną z napisaniem aplikacji. Aplikacja ta będzie swojego rodzaju dość nowatorska.
Chciałabym się zorientować w jaki sposób mogę się zabezpieczyć by ta firma informatyczna nie podkradła mi pomysłu? Przeważnie wysyłąjąc do firmy informatycznej projekt do wyceny nie są jeszcze podpisane żadne umowy. Dlatego troszkę niepokoi mnie to ze mój pomysł może zostać "skradziony" właśnie w takiej sytuacji. Proszę o popradę.

Przepis prawny:
Kodeks cywilny
Art. 72[1]. § 1. Jeżeli w toku negocjacji strona udostępniła informacje z zastrzeżeniem poufności, druga strona jest obowiązana do nieujawniania i nieprzekazywania ich innym osobom oraz do niewykorzystywania tych informacji dla własnych celów, chyba że strony uzgodniły inaczej.
§ 2. W razie niewykonania lub nienależytego wykonania obowiązków, o których mowa w § 1, uprawniony może żądać od drugiej strony naprawienia szkody albo wydania uzyskanych przez nią korzyści.

czy zastrzeżenie poufność może być w formie ustnej ,czy trzeba to poprzez jakąś umowę zrobic?

weronika110 napisał:
czy zastrzeżenie poufność może być w formie ustnej , ...
Może tylko w jaki sposób później udowodnisz jego istnienie. Zastanów się.

Powrót