Prawo autorskie, cytatu, inspiracja a własna strona internetowa.

• Autor wątku Autor wątku JohnySounds
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JohnySounds

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, przebuszowałem całe fora i chyba cały internet lecz nie znalazłem jednej konkretnej odpowiedzi na moje jakże wyśrubowane pytanie, forum prawne jest moja ostatnia deską ratunku także mocno liczę na pomoc, do rzeczy:

Planuje założyć własną stronę na której chciałbym publikować newsy ze świata sprzętu elektronicznego, podpatrzyłem już wiele innych stron na jakich zasadach działają ale nikt przecież głośno o tym nie mówi, tak więc snuje tylko domysły a chcę znać odpowiedź :). Przykładowo, zakładam swoja stronę, na zagranicznej stronie widzę news odnośnie zapowiedzi nowego laptopa etc. Czytam całość, i pisze na ten temat własnymi słowami, jedyne co kopiuje to specyfikację danego sprzętu, z tego co bodajże nawet na tym forum wyczytałem podlega to pod prawo cytatu, tak? Czy raczej utworu inspirowanego, połączonego z prawem cytatu? i najważniejsza kwestia odnośnie np. zdjęć sprzętu. Oczywiście po napisaniu całego artykułu podaje źródło skąd mam te informacje, czy po podaniu źródła tez mogę legalnie użyć zdjęć sprzętu z tej samej strony? Być może moja wiedza i światopogląd są zbyt bujne i wszystkie te serwisy mają podpisane ze sobą umowy odnośnie przepisywania artykułów? Chociaż patrząc na ilość tego typu stron to śmiem w to wątpić. Pytam o to ponieważ chciałbym być w 100% legalny bo nie wykluczone ze chciałbym zacząć w przyszłości zarabiać np. na reklamach. Pozdrawiam serdecznie.

JohnySounds napisał:
... Czy raczej utworu inspirowanego, połączonego z prawem cytatu? ...
Raczej tak.
JohnySounds napisał:
... czy po podaniu źródła tez mogę legalnie użyć zdjęć sprzętu z tej samej strony? ...
Jeśli ich użycie wypełni znamiona cytatu to możesz.
JohnySounds napisał:
... mają podpisane ze sobą umowy odnośnie przepisywania artykułów? ...
Mało prawdopodobne, korzystają na podstawie licencji ustawowej - dozwolonego użytku chronionych utworów.

LeszsekS - bardzo dziękuje za odpowiedź, dziękuję za odnośnik, przydał się. Byłem dziś także u prawnika po poradę, na większość pytań uzyskałem odpowiedź lecz jedno pozostało dalej nie do końca objaśnione, kwestia zdjęć, odnośnie tego czy autor zezwala czy nie zezwala, czy jest napisane odnośnie podania informacji o autorze zdjęcia i źródle i tak dalej i tak dalej. Wątpię aby wszystkie strony tego typu doszukiwały się co do każdego jednego zdjęcia krótkiego zdania czy można użyć je komercyjnie czy nie. Czy jest ktoś w stanie konkretnie mi określić jak to jest? Dziś także doszukałem się czegoś takiego jak cytat graficzny lecz nigdzie nie mogę znaleźć zbyt wiele na ten temat, jedno czy dwa zdania bez żadnej merytorycznej treści i nic więcej. Pozdrawiam

Art. 29. został zmieniony ostatnią aktualizacją obowiązującą dopiero od listopada zeszłego roku. W poprzednim brzmieniu nie uwzględniał tak jednoznacznie utworów plastycznych i fotograficznych co nastręczało wiele nieścisłości interpretacyjnych.

Powrót