Prawo autorskie dla projektów wykonywanych ręcznie

• Autor wątku Autor wątku 49unbeaten
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
4

49unbeaten

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich,

Mam takie pytanie odnośnie prawa autorskiego, ale zacznę od początku, bo niestety muszę trochę wprowadzić w temat. Zajmuję tworzeniem tzw. string artu, w skrócie jest to dzierganie sznurkiem po gwoździu wbitym w deskę jakiegoś rysunku, kształtu itp. w zależności co dana osoba, nazwijmy go klientem, będzie potrzebować. Otrzymuję różne projekty rysunków, zapewne znalezione w internecie, batmany, spidermany, herby piłkarskie, dosłownie wszystko. Obecnie całą swoją działalność prowadzę przez Facebooka, w formie prowadzenia fanpage'a, nie sprzedażowego, ale osoby się do mnie zgłaszają, czy bym nie mógł czegoś dla nich wykonać. W związku z czym chciałbym założyć stronę internetową związaną z tym tematem.

Wcześniej rozmyślałem nad sklepem internetowym, czyli już gotowe produkty. Wiadomym jest, że największe zainteresowania budzi właśnie wszystko co otacza prawo autorskie, bo ktoś ma zajawkę w danym kierunku, w związku z czym niejednokrotnie dostaję właśnie do wydziergania herb piłkarski lub jakąś marvelowską postać. Dlatego też wiem, że sklep z produktami już gotowymi, nie wchodzi w grę, bo raz, że bym musiał mieć pozwolenie na sprzedaż takich rzeczy, a dwa musiałby być w 100% wykonany przeze mnie mój projekt.

Rozmyślałem nad tym trochę i wpadłem na trochę inny pomysł, tylko pytanie tutaj do Was, czy to by było w ogóle zgodne z prawem autorskim. A jeżeli nie w takiej formie, to czy w innej podobnej można by było to rozwiązać.

Mianowicie wymyśliłem, żeby zamiast sklepu internetowego, gdzie miałbym już gotowe produkty z cenami, zrobić zwykłą stronę internetową, po prostu z informacją, że robię takie rzeczy na zamówienie i jeżeli ktoś jest zainteresowany, to potrzebuję od takiej osoby otrzymać projekt, który chciałaby mieć wydziergany, a cenę dostosowałbym powiedzmy do rozmiarów, a nie konkretnego projektu, by był przykładowo duży, średni i mały projekt, w każdy już ustalonej i stałej cenie. Chciałbym też, aby jednak były jakieś wizualizacje, które by zachęcały potencjalnych klientów, do zakupu, czyli jakieś wcześniejsze realizacje. I pytanie, czy mógłbym na tej stronie stworzyć taką zakładkę jak wcześniejsze realizacje, gdzie bym wrzucał zdjęcia z wcześniejszych projektów, czyli wyżej już wymienione postacie komiksowe czy też herby piłkarskie. Teoretycznie nie jestem wstanie przewidzieć tego, jaki projekt dostanę do wykonania.

Pytanie też czy mnie trochę w tej kwestii nie ratuje to, że obrazek wykonuję inną technika niż oryginał, na którym się wzoruję, czy wtedy podchodzi to pod inspirację?

Czy to ma sens i ewentualnie jak można by to było rozwiązać? Z góry dzięki za pomoc i wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie :)

49unbeaten napisał:
... czy wtedy podchodzi to pod inspirację?
...
Nie, jest to opracowanie cudzego utworu ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami. Po szczegóły użyj[FONT=&quot] opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Powrót