Prawo autorskie do anonimowych wyznań.

• Autor wątku Autor wątku radasek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radasek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Serdecznie, chciałbym zapytać czy anonimowe wyznania objęte są prawami autorskimi. Tzn. Chodzi tutaj oto że fanpage na facebooku udostępnie anonimowe wyznania swoich czytelników, a ja kopiuje te teksty i używam programu który czyta je na YouTube (filmy Czytane Wyznania). Następnie ludzie oglądają te filmy i słuchają wyznań pochodzących z ów fanpage.

Wiem z doświadczenia, że właściciel tego fanpage'u może udostępniać te anonimowe wpisy, bo jak ktoś to udostępnia na jego stronie, to przyzwala na wykorzystanie tego przez właściciela fanpage'u.

Nie wiem, niestety, jak to jest uregulowane prawnie w Twojej sytuacji, bo chcesz wykorzystać jakoby własność właściciela tego fanpage'u.
Tylko z drugiej strony, czy ten właściciel ma prawa do anonimowych zwierzeń? Przecież są anonimowe.

Dla przykładu: Istnieje aplikacja Whisper, gdzie ludzie dzielą się anonimowo swoimi zwierzeniami. Istnieje też kanał na youtube - Buzfeed - gdzie w filmach czytane są zwierzenia z tej aplikacji. Pasuje się przyjrzeć tej sytuacji lub zajrzeć do regulaminu aplikacji Whisper - myślę, że tam dowiesz się dużo na ten temat.

Możesz też napisać wiadomość do właściciela fanpage'u i zapytać, czy możesz wykorzystać pewne zwierzenia w swoich filmach.
Powinien się zgodzić. Najwyżej możesz zaproponować, że podasz jako żródło informacji do filmu właśnie adres jego strony.

A powiedz mi jeszcze jedną rzecz. W jaki sposób ten fanpage zdobywa te zwierzenia?

justynan9 napisał:
Wiem z doświadczenia, że właściciel tego fanpage'u może udostępniać te anonimowe wpisy, bo jak ktoś to udostępnia na jego stronie, to przyzwala na wykorzystanie tego przez właściciela fanpage'u.

Nie wiem, niestety, jak to jest uregulowane prawnie w Twojej sytuacji, bo chcesz wykorzystać jakoby własność właściciela tego fanpage'u.
Tylko z drugiej strony, czy ten właściciel ma prawa do anonimowych zwierzeń? Przecież są anonimowe.

Dla przykładu: Istnieje aplikacja Whisper, gdzie ludzie dzielą się anonimowo swoimi zwierzeniami. Istnieje też kanał na youtube - Buzfeed - gdzie w filmach czytane są zwierzenia z tej aplikacji. Pasuje się przyjrzeć tej sytuacji lub zajrzeć do regulaminu aplikacji Whisper - myślę, że tam dowiesz się dużo na ten temat.

Możesz też napisać wiadomość do właściciela fanpage'u i zapytać, czy możesz wykorzystać pewne zwierzenia w swoich filmach.
Powinien się zgodzić. Najwyżej możesz zaproponować, że podasz jako żródło informacji do filmu właśnie adres jego strony.

A powiedz mi jeszcze jedną rzecz. W jaki sposób ten fanpage zdobywa te zwierzenia?

Fanpage ten zdobywa zwierzenia od użytkowników poprzez prywatne wiadomości.

radasek napisał:
... czy anonimowe wyznania objęte są prawami autorskimi. ...
Można je uznać za utwór, a to czy są anonimowe nie ma żadnego znaczenia. Udostępnienie utworu anonimowo (jedno z najważniejszych praw osobistych twórcy) nie uprawnia nikogo do dowolnego wykorzystywania, zawsze musi być zgoda autora. Jeśli autor udostępniając utwór nie wyraża zgody na jego dalsze wykorzystywanie, a Ty nie możesz uzyskać kontaktu z nim nie uprawnia Ciebie do jego wykorzystywania.

justynan9 napisał:
Wiem z doświadczenia, że właściciel tego fanpage'u może udostępniać te anonimowe wpisy, bo jak ktoś to udostępnia na jego stronie, to przyzwala na wykorzystanie tego przez właściciela fanpage'u....
Twoje doświadczenia są błędne.

Ostatnia edycja:
Powrót