prawo autorskie do informacji i zdjęć na stronie gminy

• Autor wątku Autor wątku Anoli1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anoli1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Moje pytanie dotyczy praw autorskich.
Planuję przygotować ulotkę mającą na celu zachęcenie mieszkańców swojej gminy do adopcji psów, które gmina wywozi do schroniska, w którym są bardzo trudne warunki.
Planuję przekazać ulotki firmie zajmującej się kolportażem w nakładzie 5 000 egzemplarzy w celu rozwiezienia ulotek do mieszkańców gminy.
Jest to 26 zdjęć psów, na 3 zdjęciach widać np. ręce osób je trzymających i charakterystyczne tło związane z miejscem robienia zdjęć.
Moje pytanie brzmi: Czy mogę bez uprzedniej zgody gminy wykorzystać fotografie psów zamieszczone na stronie internetowej swojej gminy i informacje zachęcające do ich adopcji, udostępnione przez gminę na stronie internetowej? Czy wyżej opisane informacje i zdjęcia zwierząt, zamieszczone na stronie internetowej przez gminę, są objęte prawami autorskimi a jeśli tak to czy gmina powinna wyrazić zgodę na ich wykorzystanie przeze mnie w ulotkach w nakładzie 5 000 czy też powinna zgodę wyrazić osoba wykonująca zdjęcia? W jakiej formie powinno nastąpić wyrażenie zgody przez gminę lub taką osobę? Czy powinno to być wyrażenie zgody na udostępnianie materiałów w formie pisemnej w formie jakiegoś wzoru?

Anoli1989 napisał:
... Czy mogę bez uprzedniej zgody gminy wykorzystać fotografie psów zamieszczone na stronie internetowej swojej gminy i informacje zachęcające do ich adopcji, udostępnione przez gminę na stronie internetowej? ...