Prawo autorskie do plików do edycji

• Autor wątku Autor wątku Tr0tyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tr0tyl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Mam problem z pracodawcą odnośnie praw autorskich.
Mam umowę o pracę i pracodawca rozkazał mi dać innemu grafikowi z zewnątrz plik .psd (który jest łatwy do edycji na którym zazwyczaj pracowałem). Problem polega na tym, że rozumiem, że utwory wychodzące z tego pliku należą do mojego pracodawcy - ale czy mam obowiązek dostarczyć "narzędzie" które sam stworzyłem by mi ułatwiło pracę, a nie jest utworem który wykorzystuje mój pracodawca bezpośrednio?
Czy kopiowanie identyfikacji wizualnej 1:1 z tym co stworzyłem dla mojego pracodawcy przez kogoś innego jest możliwe?

Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam.

Czy nie należy taki utwór do "autorskiego prawa osobistego"?

Tr0tyl napisał:
... czy mam obowiązek dostarczyć "narzędzie" które sam stworzyłem by mi ułatwiło pracę, a nie jest utworem który wykorzystuje mój pracodawca bezpośrednio? ...
Cokolwiek stworzyłeś w ramach stosunku pracy należy do pracodawcy i on tym rozporządza. Ty masz prawo do autorstwa.
Tr0tyl napisał:
Czy nie należy taki utwór do "autorskiego prawa osobistego"?
Nie, to prawa autorskie osobiste do tego utworu przynależą do Ciebie, ale utworem rozporządza pracodawca o czym napisałem powyżej.

Możesz przekonać pracodawcę, że "oddawanie" plików źródłowych nie leży w jego interesie, a jeśli w umowie o pracę nie określono zasad wykonywania praw zależnych, korzystanie i rozporządzanie utworem poddanym edycji zależy od zgody twórcy utworu pierwotnego. Można by tutaj powoływać się dodatkowo na naruszenie właśnie praw autorskich osobistych - nienaruszalności treści i formy utworu.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Temat do zamknięcia.

Powrót