Prawo autorskie do strony www

• Autor wątku Autor wątku wink25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wink25

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam. Niedawno pracowałem dla posrednika tworzącego strony www. Zaprojektowałem grafike dla strony jednego z klientów tego posrednika, natomiast nie dostałem zapłaty. Ponadto zauważyłem, że stron funkcjonuje już w internecie. Dodam jeszcze , że koszt tego zlecenia to niewielka kwota 332 zł brutto.

Podsumowując.
1. Posiadam umowe o dzieło, którą z rachunkiem przesłałem też posrednikowi.
2. Termin Płatności dla tego pośrednika od zamawiającej u niego firmy minął 08.09 2009 roku, stąd podejrzewam, ze posiada już fundusze by mi zapłacić.
3. Pośrednik nie odpowiada na moje wiadomości co jest dla mnie dość lekceważące i niezrozumiałe.

Co moge zrobić w takiej sytuacji?
1. Czy moge ubiegać sie o zdjecie mojej grafiki ze strony tego klienta?
2. Czy moge ubiegać sie o zapłate na drodze sądowej?

Bardzo Proszę o Pomoc.

Wita,.

Ad.1 nie, to już jest własność zamawiającego. Chyba, że w umowie była klauzula,że własność dzieła przejdzie na zamawiającego po uiszczeniu całości należności dla wykonawcy.

Ad.2. tak. Tylko wpierw powinien pan wysłać wezwanie do zapłaty. Listem poleconym za potwierdzeniem odbioru.

Witam dzięki za odpowiedź. No w umowie o dzieło nie ma takiej klauzuli, myślałem , że dopuki projekt nie zostanie opłacony własciciel nie może mieć do niego prawa?

W takim razie zostaje mi tylko opcja druga., czy istnieje jeszcze może inne rozwiązanie pomijające drogę sądową?

Bardzo Prosze o odpowiedź.

Powrót