Prawo autorskie do własnej strony internetowej

• Autor wątku Autor wątku Lukeps
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukeps

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam
Uruchomiłem właśnie stronę internetową swojej firmy.
Zrobiona została ona przeze mnie od podstaw przy pomocy jednego z dostępnych zagranicznych programów do tworzenia stron online.
Na stronie zamieściłem zrobione przez siebie logo firmy które zamierzam drukować na wizytówkach,ulotkach,samochodach itd. Oprócz tego na stronie znajduje się wiele zdjęć realizacji projektów moich rodziców.
Pierwsza sprawa:
W jaki sposób i jak powinna brzmieć informacja na w/w stronie internetowej o zakazie rozpowszechniania elementów strony bez zgody jej twórcy/właściciela ( głównie chodzi mi o te zdjęcia które się znajdująna w galeriach poszczególnych podstron ) ? Czy wobec zaistniałej potrzeby muszę zgłosić to do jakiegoś urzędu/instytucji czy ewentualnie mogę przytoczyć fragment z kodeksu prawnego który zamieszczę u dołu głównej strony?
Druga sprawa:
W/w logo firmowe chciałbym zastrzec sobie tylko i wyłącznie do mojego użytku na terenie kraju jako znak rozpoznawalny mojej firmy( chociażby po to aby umieścić go potem godnie na witrynie sklepu,samochodu,ulotkach towarowych/metkach ). Dobrze by było zastrzec sobie nazwę firmy aby nikt inny nie mógł działać pod już pod taką nazwą.
Czy jest taka możliwość? Gdzie to zgłosić i jak to zrobić? Jakie są szacunkowe opłaty?

Lukeps napisał:
W jaki sposób i jak powinna brzmieć informacja na w/w stronie internetowej o zakazie rozpowszechniania elementów strony bez zgody jej twórcy/właściciela ( głównie chodzi mi o te zdjęcia które się znajdująna w galeriach poszczególnych podstron ) ? Czy wobec zaistniałej potrzeby muszę zgłosić to do jakiegoś urzędu/instytucji czy ewentualnie mogę przytoczyć fragment z kodeksu prawnego który zamieszczę u dołu głównej strony?
nie, nigdzie się tego nie zgłasza, twoja strona posiada ochronę prawnoautorską od momentu ustanowienia (czyli ogólniej mówiąc - stworzenia jej) z mocy ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z roku 1994. W stopce strony możesz umieścić notkę o prawach autorskich do strony - "Copyright 2009 nazwa firmy / nazwisko" (podobnie, jak w stopce tej strony) - nie jest ona obowiązkowa, ale posiada funkcję informacyjną, upraszcza procedury w razie ewentualnych roszczeń o naruszenia praw do strony.

Co do zakazu kopiowania, możesz zredagować sobie coś w takim klimacie... :)
Wszelkie teksty, zdjęcia, grafiki i inne dane znajdujące się w serwisie [Fatal Error] (zwanym dalej "Serwis") autorstwa yyy yyy (zwanego dalej "Autor") chronione są prawami autorskimi, i ewentualnie, innymi prawami pokrewnymi. Autor posiada wszelkie prawa do zawartości plików Serwisu, włącznie z prawem do ich kopiowania - w tym zdjęć, grafik, tekstów, oprogramowania, dokumentacji i wszelkich innych danych autorstwa Autora nazywanych dalej "Materiałami".

Użycie skopiowanych lub pobranych Materiałów w celach komercyjnych lub użycie ich w wydawnictwach komercyjnych bez pisemnej zgody Autora jest zabronione.

Na stronach Serwisu mogą występować zarejestrowane lub / i niezarejestrowane znaki towarowe, nazwy, loga firm (nazywane dalej zbiorczo jako "Znaki Towarowe") Serwisu, innych firm lub organizacji. Użycie Znaków Towarowych bez zgody właścicieli jest zakazane.

W/w logo firmowe chciałbym zastrzec sobie tylko i wyłącznie do mojego użytku na terenie kraju jako znak rozpoznawalny mojej firmy( chociażby po to aby umieścić go potem godnie na witrynie klepu,samochodu,ulotkach towarowych/metkach ). Dobrze by było zastrzec sobie nazwę firmy aby nikt inny nie mógł działać pod już pod taką nazwą.
tak, możesz to spokojnie zrobić rejestrując logo, nazwę firmy jako ZASTRZEŻONY ZNAK TOWAROWY. Dokonuje się tego w Urzędzie Patentowym http://www.uprp.pl - tam znajdziesz też wszystkie potrzebne informacje, jak tego dokonać. Jeśli zaś chodzi o same prawa ochronne na znaki towarowe to normuje to ustawa prawo własności przemysłowej z dnia z dnia 30 czerwca 2000 r.plus późniejsze zmiany.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc!
Zastosuję się do tego na bank!

Pozdrawiam!

Powrót