Prawo autorskie do zdjęcia cyfrowego

• Autor wątku Autor wątku wojtii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
wojtii

wojtii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Jak wygląda w literze prawa taka sytuacja, która poniżej opiszę.

Zamieściłem kilka swojego autorstwa zdjęć w portalu Picasa. W swoim Web Albumie mam możliwość podgladu informacji o zdjęciu i to nawet rozszerzonej, np. link poniżej:

http://img13.imageshack.us/img13/8835/4444444d.jpg

Nie mam juz kopii tych zdjęć ponieważ moj dysk w komputerze uległ awarii i bez powrotnie zostały one utracone. Znajduja sie juz tylko w sieci internetowej. Jeżeli, ktoś zaprzeczy iż wykonane zdjecie ktore zamiescilem nie jest mojego autorstwa to jakimi danymi technicznymi mam sie posłużyć zeby udowodnić ze to zdjecie jest wykonane przeze mnie ?

Co jeśli zamieszczam je w innych portalach społecznościowych o rożnych tematykach i nie ma w nich mozliwosci j/w sprawdzenia informacji o danym zdjeciu ? Co w przypadku kiedy sprzedam aparat cyfrowy, ktorym to zdjecie zrobilem i nie bede mógł wykazac w żaden sposob iz zdjecie przeze mnie prezentowane jest wykonane moja ręką ?

Przypadków mógłbym chyba mnożyć jeszcze kilka lecz nie ma takiej potrzeby.

Czy jest to określone jakoś jasno i wyraznie w prawie ?

Czy jest to określone jakoś jasno i wyraznie w prawie ?

Czy w "prawie" jest zapisane jak udowodnić autorstwo?
Nie.
To jak udowodnisz oraz jak bardzo będzie wiarygodny ten dowód zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Brak oryginalnego zdjęcia na dysku znacznie sprawę utrudnia ale nie uniemożliwia. Oprócz tego można wykorzystać "świadków", którzy potwierdzili by Twoje autorstwo. Można spróbować oprzeć się na danych EXIF (jeśli są) - chodzi dokładnie o datę, model aparatu, który posiadałeś i masz potwierdzenie jego zakupu oraz sprzedaży etc.
Jeśli masz możliwość w menu aparatu dodać notkę do EXIF to warto zamieścić tam swoje imię i nazwisko.

Możliwości trochę jest ale posiadanie oryginału znacznie ułatwiłoby sprawę.

Powrót