prawo autorskie do zdjęcia tatuażu

• Autor wątku Autor wątku gaga_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gaga_1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień Dobry,
mam pytanie. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Prowadzę studio tatuażu. Zatrudniam na Umowę o dzieło tatuażystę. Tatuażysta ten po zrobieniu tatuażu w studiu wykonuje zdjęcie zrobionego przez siebie tatuażu i oznacza to zdjęcie swoim logo. Ja zdjęcie zrobionego tatuażu chcę opublikować na stronie www studia w galerii nie chce jednak aby widniało tam logo tatuażysty.
Czy mogę od tatuażysty żądać usunięcia loga w związku z tym że go zatrudniam i tatuaż został wykonany w studiu którego jestem właścicielem ?
Czy mogę jakiś inny sposób osiągnąć swój cel ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Czy masz z tatuażysta w ogóle umowę, na podstawie której przekazuje on Tobie prawa majątkowe do wykonanych zdjęć?
Jeżeli nie, to musisz posiadać jego zgodę na samo umieszczenie zdjęć na stronie.
Zaś co do logo na zdjęciach - autor ma niezbywalne prawo do oznaczania utworu swoim nazwiskiem, także w tej kwestii musisz się z nim dogadać.

z tatuażystą nie mam umowy na podstawie której przekazywałby mi on prawa majątkowe do wykonanych zdjęć.

Więc, jak napisałem, musisz mieć jego zgodę na umieszczenie zdjęć na stronie, jak i na usunięcie loga, którego umieszczenie przysługuje mu z mocy ustawy.

a to że tatuażysta pracuje w moim studiu i mam z nim umowę o dzieło nie ma znaczenia ?

Właśnie ma.
Gdyby pracował na umowę o pracę, sytuacja byłaby inna.
Jeżeli podpisujesz z kimś umowę o dzieło, to przekazywane przez tą osobę prawa autorskie majątkowe muszą być ujęte w umowie. Jeżeli przekazanie praw nie jest ujęte w umowie, to zachowuje je wykonawca.
Jeżeli tatuażysta korzysta z wymyślonych przez siebie wzorów tatuaży, to , o ile w umowie nie ma mowy o przekazaniu praw do tych wzorów, również pozostają one własnością tatuażysty.

gaga_1 napisał:
Prowadzę studio tatuażu. Zatrudniam na Umowę o dzieło tatuażystę.
Ściśle mówiąc, to nie zatrudniasz tatuażysty, albowiem zatrudnić to można w ogólności pracownika etatowego, a zamawiasz wykonanie dzieł(a) w ramach umowy o dzieło. A to w jaki sposób realizowana jest ta umowa (u Ciebie w firmie czy w innym miejscu) jest sprawą nieistotną w tym przypadku z punktu widzenia praw autorskich.

Istotne jest to, że nie masz przenoszonych na siebie majątkowych praw autorskich do wykonanych wzorów tatuaży - jak opisał to Ripper.

gaga_1 napisał:
a to że tatuażysta pracuje w moim studiu i mam z nim umowę o dzieło nie ma znaczenia ?
A taki jeszcze lekko odchodząc od tematu, to nie wiem czy PiP lub inna tego typu instytucja nie może się o to do Ciebie "przyczepić".

a co w przypadku gdybym sam, swoim aparatem zrobił zdjęcie wykonanego przez tatuażystę tatuażu ?

Zdjęcie będzie Twoje. Ale jeżeli zechcesz je opublikować, a prawa autorskie wzoru tatuażu nie należą do Ciebie, to bez zgody tatuażysty możesz narażać się na problemy.

Powrót