prawo autorskie i prawo ochorny wizerunku

• Autor wątku Autor wątku opiu77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

opiu77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Czy jeśli kopiuję zdjęcia opublikowane w internecie przez kogoś np w serwisie "nasz-klasa" a następnie zamieszczam je w internecie, nie przypisując sobie do nich praw autorskich to łamie prawo? Powiedzmy ze kolega kopiuje sobie moje zdjęcie z galerii i zamieszcza w swojej. Czy w ten sposób łamie prawo? I jeśli umieszcza moje zdjęcia nie czerpiąc z tego żadnej korzyści, ani nie powodując mi żadnej szkody to mimo wszystko łamie prawo o ochronie wizerunku?

Zamiast zadawac takie pytania, przeczytaj art. 81 ust. 1 Prawa autorskiego. Przeciez jest to przepis jednoznaczny:

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzezenia zezwolenie nie jest wymagane, jeśli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1/ osoby powszechnie znanej, jezeli wizerunek wykonano w zwiazku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2/ osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Tak wiec jesli jest zgoda, mozna rozpowszechniać, jeśli nie ma i nie ma wyjatkow z art. 81 ust.2 - nie można. Osiaganie korzyści czy kwestia szkody nie maja tu nic do rzeczy

Przedewszystkim łamiesz autorskie prawa majątkowe i osobiste autora tych zdjęc, ale najpierw dane zdjecie musi by utworem w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Trochę inny motyw:
Plac zabaw w centrum handlowym, podpisana umowa z międzynarodową Firmą promującą jakąś bajkę. Przyjeżdża pracownik Firmy z materiałami promocyjnymi i robi z nimi zdjęcia dzieciakom, z wiedzą pracownika placu, ale bez zgody nieobecnych przy tym rodziców. Informuje, że zdjęcia nie będą wykorzystywane do publikacji, a rodzice zostają o nich poinformowani później, nie są szczególnie zadowoleni, ale nie robią większych problemów, kiedy słyszą, że nie będzie publikacji. A teraz: jeżeli zdjęcia zostaną jednak opublikowane, a rodzice będą chcieli rościć prawa, kto poniesie odpowiedzialność?

Powrót