prawo autorskie. koncepcja.

• Autor wątku Autor wątku domaw00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domaw00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam,
mam wątpliwości dotyczące naruszenia prawa autorskiego. Czy skopiowanie formy działalności gospodarczej jest naruszeniem prawa? Rzecz dotyczy firmy marketingowej, która określa swoją formę reklamy jako wyjątkowo oryginalną, o zastrzeżonej prawnie koncepcji i wzornictwu na terenie RP. Czy wykorzystując pomysł na podanie reklamy, gdzie poszczególne składniki są powszechnie znane i publicznie stosowane, jednak w nieznacznie innej formie, można spodziewać się jakichś sankcji prawnych? Dodam, ze pomysl zastosowany przez tą firmę jest wykorzystywany w innych krajach. Nasz projekt działalności zakładałby jedynie analogiczną prezentację reklamy, przy jednoczesnym wytworzeniu nowego wzornictwa. Prosimy o poradę:)

Witaj, Art.1. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp) - stanowi (wyciąg mój):
Przepis prawny:
(...)
2^1. Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną
odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.
(...)
A więc sama idea czegoś (tu reklamy) nie będzie chroniona prawem autorskim. Natomiast chroniona będzie forma tejże reklamy, stanowiącej utwór.

Można by więc było wykorzystać samą ideę / pomysł reklamy (co jest zresztą, jak mi się wydaje, nagminnie czynione), ale sama realizacja musiałaby być inna od oryginału - tak, aby nie powstało opracowanie utworu pierwotnego (czyli reklamy), gdyż na korzystanie z takiego opracowania potrzebna jest zgoda autora / właściciela prawa do zezwalania na realizację praw zależnych do danego utworu. Więcej - Art.2. upaipp.

Powrót