Prawo autorskie - loga producentów na pojazdach offroadowych

• Autor wątku Autor wątku Zava
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zava

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich serdecznie

Mam pytanie odnośnie umieszczania loga producentów np. olei, filtrów, amortyzatorów na pojazdach off-roadowych typu ATV, QUAD, DIRTBIKE itp.

Jasne wydaje mi się że nie mogę go od tak umieścić bez zgody autora.

Pytanie brzmi czy jeśli drukarnia ma do tego prawo, czy wtedy kupując w takiej firmie naklejki mogę ja je umieścić na swoich pojazdach i sprzedawać je oklejone takimi naklejkami?

Naklejki projektowane są przez nas i tutaj pojawia się pytanie, czy autor naklejek musi mieć prawo do umieszczenia logo danego producenta, czy tak jak wspomniałem wyżej wystarczy że drukarnia ma do tego prawo.

Kolejne pytanie, czy jeśli drukarnia nie ma takiego prawa, konsekwencje spadną na mnie czy na drukarnie która podjęła się produkcji?

Jeśli jasno zaznaczą w umowie ze projekt jest nasz i my odpowiadamy za legalność pochodzenia znaków firmowych, wszystko jest chyba jasne(chyba że się mylę?) wtedy to my ponosimy odpowiedzialność. Co jeśli w umowie nic nie będzie wspomniane o tym że projekt pochodzi od nas?

Dziękuje bardzo za odpowiedź :) Pozdrawiam

Zava napisał:
... Pytanie brzmi czy jeśli drukarnia ma do tego prawo, czy wtedy kupując w takiej firmie naklejki mogę ja je umieścić na swoich pojazdach i sprzedawać je oklejone takimi naklejkami?

Naklejki projektowane są przez nas i tutaj pojawia się pytanie, czy autor naklejek musi mieć prawo do umieszczenia logo danego producenta, czy tak jak wspomniałem wyżej wystarczy że drukarnia ma do tego prawo. ...
Co ma wspólnego autor z drukarnią?

Właśnie między innymi o to pytam, czy jeśli drukarnia/wykonawca zlecenia ma prawa do wykorzystania np : "logo monstera, redbulla itd." to czy ja tworząc naklejki z naniesionym logo, tez musze te prawa posiadać ?

Powrót