prawo autorskie - praca konkursowa

• Autor wątku Autor wątku djmatticlub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djmatticlub

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Niedawno napisałem pracę konkursową i wyraźnie zastrzegłem sobie prawa do niej. Niestety był ktoś, kto przerobił mój podpis na swój za pomocą skanera i zwykłego edytora zdjęć. Moje pytania brzmią następująco:
- jakie konsekwencje prawne ponosi ta osoba, która podrobiła moją pracę?
- jakie paragrafy i w jakim kodeksie można znaleźć na ten temat?
- jeśli ta osoba miała poniżej 16 lat, to jak wtedy postępować?
- jeśli ta osoba zdobyła główną nagrodę, to jakie ja powinienem mieć korzyści?

Witaj,

Ad.1. zakładając, że twoja praca spełnia warunki bycia utworem (a zapewne jest twórcza oraz cechuje ją indywidualizm) w świetle Art.1. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku (dalej zwanej upaipp), to z tego co napisałeś, wynikało by, że dokonany został plagiat twojej pracy. Czyli powstawałaby odpowiedzialność osoby dokonującej plagiatu z tytułu tejże ustawy.

Ad.2. z tego co napisałeś, naruszeniu uległyby twoje osobiste i majątkowe prawa autorskie.

Jeśli chodzi o autorskie prawa osobiste, to określane są one w Art. 16. upaipp:
Przepis prawny:
Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:
1) autorstwa utworu;
2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania;
4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.
wygląda, ze naruszenie wystąpiło zasadniczo we wszystkich przysługujących prawach, może poza ust. 5)

Jeśli chodzi o majątkowe prawa autorskie - czyli do prawa korzystania z utworu - to określa to prosto Art.17. upaipp:
Przepis prawny:
Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, twórcy przysługuje wyłączne prawo do korzystania z utworu i rozporządzania nim na wszystkich polach eksploatacji oraz do wynagrodzenia za korzystanie z utworu.
tu, wystawiając pracę do konkursu (oraz zdobywając nagrodę) bez twojego pozwolenia naruszono te prawo.

I teraz jest kilka artykułów z upaipp, na mocy których możesz żądać odpowiednich zadośćuczynień:

1. osobiście, czyli z tytułu prawa cywilnego - osobiście, porozumiewając się polubownie ze sprawcą lub wytaczając proces sądowy:
- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78. - z tytułu naruszeń osobistych praw autorskich
- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80. - z tytułu naruszenia majątkowego prawa autorskiego.

2. zgłosić naruszenia na policję lub do prokuratury z tytułu naruszenia Twoich osobistych i majątkowych praw autorskich - Art.115 i 116 upaipp. Sprawa potoczy się z urzędu.

Ad.3. z punktu widzenia naruszeń praw autorskim nie ma to znaczenia. Może mieć to wpływ na wyrok sądowy.

Ad.4. tak, zgodnie z Art.79. upaipp (wybór podkreślenie moje)
Przepis prawny:

1. Uprawniony, którego autorskie prawa majątkowe zostały naruszone, może żądać od osoby, która naruszyła te prawa:
...
4) wydania uzyskanych korzyści.
masz prawo do wydania ci osiągniętych korzyści - czyli nagrody.

Powrót