Prawo autorskie reklam TV

• Autor wątku Autor wątku adamkrk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamkrk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Nie znalazłem tematu więc zakładam.

Wpadłem na (z pozoru dziwny) pomysł stworzenia witryny z możliwością odtwarzania reklam na zasadzie youtube. Chciałem zapytać czy taka publiczna emisja w internecie jest złamaniem praw autorskich twórców tych reklam? Reklamowane firmy nie miałyby raczej nic przeciwko dodatkowej promocji...

(Było coś takiego: http://forumprawne.org/prawo-autorskie/109533-prawo-autorskie-reklam-telewizyjnych.html, ale ja nie zamierzam czerpać korzyści z rozpowszechniania, każdy z www może wejść i obejrzeć).

Tak, jest to łamanie praw autorskich.
Konieczna jest zgoda właściciela majątkowych praw autorskich.

No dobrze. To idąc dalej: czy księgarnie internetowe muszą prosić wydawnictwa o zgodę na zamieszczanie okładek książek (też: spisów treści i opisów z tylnych okładek) na stronach promujących te książki i pozwalających na złożenie zamówienia (dodania do koszyka)? Albo portale i czasopisma z recenzjami książek?
Rzecz analogiczna - w jednym i drugim przypadku jest to promowanie produktu. [Edit] W przypadku księgarni nawet gorsza, bo służy działalności komercyjnej, rozpowszechnianie reklam jak opisałem - nie.

Ostatnia edycja:
adamkrk napisał:
czy księgarnie internetowe muszą prosić wydawnictwa o zgodę na zamieszczanie okładek książek (też: spisów treści i opisów z tylnych okładek) na stronach promujących te książki i pozwalających na złożenie zamówienia (dodania do koszyka)? Albo portale i czasopisma z recenzjami książek?
Rzecz analogiczna - w jednym i drugim przypadku jest to promowanie produktu.
To nie są analogie.

księgarnia prowadzi działalność handlową - sprzedaje egzemplarze utworów.

w przypadku recenzji książek zaś mamy korzystanie z prawa do cytatu - więcej http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Zaś Twój pomysł to rozpowszechnianie utworów na które należy posiadać zgodę właścicieli praw autorskich (Art.50. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych").

Powrót