Prawo autorskie - szczególny przypadek

• Autor wątku Autor wątku Worldexplorer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Worldexplorer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
znalazłem się w sytuacji wykorzystania fotografii mojego autorstwa umieszczonych na profilu facebooka przez jedną ze stacji telewizyjnych. Moje fotografie skopiowano z profilu i rozpowszechniono w materiale informacyjnym bez zgody autora.

Dodatkowo osoba powiązana z medium publikującym wykonała mi zdjęcie podczas gdy ja wykonywałem w/w upublicznione fotografie. Nie jestem osobą publiczną więc mój wizerunek jest chroniony prawem. Dodatkowo wykonano zdjęcie mojego samochodu i nie zamazano na nim tablicy rejestracyjnej. To zdjęcie również zostało upublicznione w materiale filmowym.

Miejsce w którym wykonywałem fotografię jest miejscem dostępnym publicznie i nie było w tym czasie i w tym miejscu żadnej imprezy masowej, zgromadzenia itp.

Rozumiem że mogły zostać naruszone moje prawa autorskie do fotografii ale jest jeszcze Art. 25 który mówi:
1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) artykuły na aktualne tematy polityczne, gospodarcze lub religijne, chyba że zostało wyraźnie zastrzeżone, że ich dalsze rozpowszechnianie jest zabronione,
c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie;
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a i b;
3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych;
4) (uchylony);
5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.
2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b i c, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.

Więc jak to będzie w tym przypadku?
Telewizja mogła użyć moje zdjęcia bezkarnie?
Nie złamała prawa publikując mój wizerunek?

Wyemitowany materiał był tendencyjny i po jego emisji wylała się fala hejtu.
Z góry dziękuję za zainteresowanie.

Worldexplorer napisał:
... wykorzystania fotografii mojego autorstwa umieszczonych na profilu facebooka ...
Zatem na początek wróć do lektury regulaminu owego portalu. [FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie poruszany na FP.

[/FONT]
Worldexplorer napisał:
... wykonała mi zdjęcie podczas gdy ja wykonywałem w/w upublicznione fotografie. ...
Samo wykonanie nie wymaga zgody, rozpowszechnianie wizerunku tak w zależności od kontekstu - Art. 81. PA.
Worldexplorer napisał:
... wykonano zdjęcie mojego samochodu i nie zamazano na nim tablicy rejestracyjnej. To zdjęcie również zostało upublicznione w materiale filmowym. ...
Samochód nie posiada wizerunku chronionego prawem i nie ma obowiązku zamazywanie numerów rejestracyjnych.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Zatem na początek wróć do lektury regulaminu owego portalu. Użyj też opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie poruszany na FP.

Owy portal podpowiada:
Czy zachowuję prawa autorskie oraz inne przewidziane ustawowo prawa do materiałów dodawanych na strony Facebooka?
Tak, użytkownicy zachowują prawa autorskie do swoich materiałów. Po dodaniu treści do Facebooka użytkownik udziela serwisowi licencji na wykorzystywanie i wyświetlanie opublikowanych materiałów. Więcej informacji można znaleźć w Oświadczeniu dotyczącym praw i obowiązków, które zawiera informacje na temat praw własności intelektualnej oraz innych praw i obowiązków użytkownika serwisu Facebook.

Jeśli dobrze rozumiem, FB ma prawo do publikowania zamieszczonych materiałów - to dość logiczne. Nie zmienia to jednak prawa wobec podmiotów trzecich - w tym przypadku telewizji, której materiały nie zostały udostępnione. Co innego gdyby Tv pokazała konto FB lub udostępniła odnośnik. Gdzie więc jest problem z owym portalem?

LeszsekS napisał:
Samo wykonanie nie wymaga zgody, rozpowszechnianie wizerunku tak w zależności od kontekstu - Art. 81. PA.

Nie mam pretensji że ktoś zrobił mi zdjęcie ale o to że zostało udostępnione publicznie w materiale filmowym pomimo tego iż nie spełniam opisu Art 81 pkt 2 a i b. Wykonanie zdjęcia wyraźnie wskazuje iż byłem celem wykonania fotografii. Pokazano kilka fotografii na których znalazł się mój wizerunek i jestem na nich rozpoznawalny.

LeszsekS napisał:
Samochód nie posiada wizerunku chronionego prawem i nie ma obowiązku zamazywanie numerów rejestracyjnych.
Rozumiem.

Worldexplorer napisał:
Owy portal podpowiada: ... Gdzie więc jest problem z owym portalem? ...
Czytaj następne punkty w ich regulaminie.
Worldexplorer napisał:
... zostało udostępnione publicznie w materiale filmowym pomimo tego iż nie spełniam opisu Art 81 pkt 2 a i b. ...
Zatem skoro jesteś tego pewien możesz w oparciu o Art. 83. Prawa autorskiego oraz Art. 24. Kodeksu cywilnego przedstawić naruszycielowi swoje roszczenie. Warto jednak poczytać wątki na FP na temat rozpowszechniania wizerunku, wiele w nich wyjaśnialiśmy i przytaczaliśmy związane z tym orzeczenia sądowe.

Powrót