prawo autorskie w projektowaniu

• Autor wątku Autor wątku dabkeicam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dabkeicam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szanowni Państwo,
W związku z zapytaniem ofertowym, w którym to Zleceniodawca prosi o przygotowanie oferty związanej ze zmiana wystroju sieci placówek bankowych (kupienie jednej sieci przez drugą) gdzie to zobowiązuje się dostarczyć pierwotną dokumentację projektową, ale jednocześnie zobowiązuje Wykonawców do dopełnienia formalności wynikających z praw autorskich do dokumentacji, która zostanie udostępniona, chciałem się dowiedzieć czy taka pierwotna dokumentacja jest objęta prawem autorskim ?? Zmiany polegają głównie na zmianie kolorystyki wnętrza, likwidacji pewnych elementów wystroju, zmianie loga na elewacji, itp.
W związku z tym kolejne pytania:
1. Jeżeli będzie mi przekazany podkład w formie elektronicznej (pliki do Autocada) czy jest on objęty ochroną podlegającą pod prawo autorskie ?? Czy będę je mógł wykorzystywać je bez poinformowania pierwotnego projektanta ?
2. Czy może jednak takie podkłady są objęte ochroną ponieważ za każdym razem jest to rzecz „twórcza” i muszę uzyskać zgody pierwotnych projektantów.

Zamawiający nie wie jak wyglądały zapisy w umowach z poprzednimi projektantami jeśli chodzi o przenieście praw autorskich, licencji, itp.

pozdrawiam

dabkeicam napisał:
.... chciałem się dowiedzieć czy taka pierwotna dokumentacja jest objęta prawem autorskim ??
w ogólności ochronie prawno - autorskiej podlegają utwory architektoniczne, architektoniczno-urbanistyczne i urbanistyczne - zgodnie z Art.1. USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp). Tak więc jeśli projekt, o którym piszesz, spełnia wymogi przytoczonego Art.1. upaipp - czyli jest twórczy i ma charakter indywidualny - ochronie prawno - autorskiej podlegać będzie. I zwykle tak jest. Rozumiem również, że pod hasłem podkład rozumiany jest dalej ten właśnie pierwotny projekt wystroju.
1. Jeżeli będzie mi przekazany podkład w formie elektronicznej (pliki do Autocada) czy jest on objęty ochroną podlegającą pod prawo autorskie ??
najprawdopodobniej tak (z zastrzeżeniem tego, co napisane było powyżej).
Czy będę je mógł wykorzystywać je bez poinformowania pierwotnego projektanta ?
wprowadzić zmiany możesz - dokonasz wtedy opracowania pierwotnego projektu (vide Art.2. upaipp), ale jeśli będziesz chciał taki projekt do czegoś wykorzystać - zgoda autora projektu pierwotnego być musi.
Zamawiający nie wie jak wyglądały zapisy w umowach z poprzednimi projektantami jeśli chodzi o przenieście praw autorskich, licencji, itp.
to rzeczywiście jest problem. Poprzedni właściciel mógł posiadać majątkowe prawa autorskie do owych projektów, wtedy przeszłyby one przy sprzedaży przedsiębiorstwa na nowego właściciela - chyba, ze w pierwotnym przeniesieniu owych praw była klauzula o braku możliwości dalszego przenoszenia. Ale równie dobrze mógł ich nie mieć. Ponieważ obowiązek posiadania licencji czy pozwoleń w przypadku prawa autorskiego spoczywa na wykorzystującym utwór (TU PROJEKT) w moim odczuciu należałoby ustalić stan faktyczny lub założyć bezpiecznie, że majątkowe prawa autorskie pozostały przy autorze projektu.

Dziękuję za szybką odpowiedź, ale nie do końca jest ona dla mnie jasna. Posłużę się może innym przykładem:
Kupiłem jakiś czas temu mieszkanie od dewelopera, zatrudniłem projektanta wnętrz. Wykończenie wnętrza zostało zrealizowane zgodnie z projektem. Po kilku latach to mieszkanie sprzedaję. Nowy właściciel chce dokonać kilku zmian np. wymienić posadzki, pomalować ściany na inny kolor, wymienić kafle w toalecie, itp. – generalnie dostosować do własnego poziomu estetyki. Sprzedając mieszkanie przekazałem nowemu właścicielowi pierwotną dokumentację projektową. Jako, że nowy właściciel nie chce się zajmować projektowaniem szuka nowego projektanta. Nowy projektant otrzymuje od nowego właściciela projekt pierwotny. Na jego podstawie dobiera kolory, zmienia kafle, rodzaj drzwi itp., - układ funkcjonalny pozostaje ale zmienia się wystrój. I teraz:
1. Czy nowy projektant naruszył prawa autorskie, wykorzystując projekt poprzednika (ale wyłącznie układ funkcjonalny ??
2. Czy w przypadku gdy nowy projektant wykona inwentaryzację (sam obmierzy i wrysuje podkład) również naruszył czyjeś dzieło ??
3. Czy nowy projektant może wskazywać na projekcie poprzednika elementy wystroju do usunięcia – tworzy przecież nowe dzieło, ale na podstawie poprzedniego ….. ???
pozdrawiam

to bardzo specjalistyczna dziedzina, i dobrze by było, abyś poszukał dodatkowo wsparcia w specjalizowanych portalach z dziadziny architektury lub urbanistyki. Pamiętaj też, że czasami w dziedzinie prawa autorskiego nie ma jednoznacznej odpowiedzi (z uwagi na sam charakter tego prawa) i w większości przypadków trzeba sobie samemu odpowiedzieć, z uwagi na to, że w przypadku ewentualnego konfliktu dobrze jest się świadomie bronić.

Ja bym powiedział tak (zakładając, ze właściciel mieszkania nie posiada majątkowych praw autorskich do projektu):
1. Czy nowy projektant naruszył prawa autorskie, wykorzystując projekt poprzednika (ale wyłącznie układ funkcjonalny ??
można skorzystać z przepisu upaipp:
Przepis prawny:
Art. 33^5.
Wolno korzystać z utworu w postaci obiektu budowlanego, jego rysunku, planu lub innego ustalenia, w celu odbudowy lub remontu obiektu budowlanego.
2. Czy w przypadku gdy nowy projektant wykona inwentaryzację (sam obmierzy i wrysuje podkład) również naruszył czyjeś dzieło ??
z punktu widzenia praw autorskich chroniony byłby oczywiście utwór - czyli dany układ przestrzenny - więc nie miałoby znaczenia czy posiadamy oryginał projektu czy też inwentaryzację. Ale jw.
3. Czy nowy projektant może wskazywać na projekcie poprzednika elementy wystroju do usunięcia – tworzy przecież nowe dzieło, ale na podstawie poprzedniego ….. ???
moim zdaniem, takie działanie modyfikujące jedynie pewne elementy oryginalnego projektu byłoby opracowaniem tegoż oryginalnego projektu. Więc powinna być zgoda na wykorzystanie takiego projektu uzyskana od jego autora.

Ok, ale.....
Jeżeli w lokalu zmienię kolor ścian, rodzaj posadzki, kolorystykę i typ mebli zmienię wewnętrzne oznakowanie reklamowe, to wtedy będzie to zupełnie inne wnętrze (przy najmniej w odczuciu estetycznym), więc można będzie go traktować jako nowy utwór ...........
Rozumując w myśl zapisów PA to przemalowanie samochodu na inny kolor niż fabryczny jest naruszeniem prawa :-))))))))
Jak widzę traktowanie PA rozbija się wyłącznie o indywidualne podejście sędziów w sądach. Sprawa będzie długa a zakończenie będzie ruletką. Zarobią jedynie prawnicy ;-))))))))))
Dzięki jednak za pomoc.
pozdrawiam

Powrót