Prawo autorskie w Unii Europejskiej.

• Autor wątku Autor wątku Jungar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jungar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,

Jest to mój pierwszy post na tym forum. Szukałem w internecie wiadomości na temat prawa autorskiego do zdjęć i natknąłem się na to forum.

Mam przyjaciółkę która założyła swoją własną witrynę www. Jest fotografem i zamieszcza na niej zdjęcia. Ostatnio pewien zespół muzyczny z Europy, zainteresował się jej zdjęciami. Chcą wykorzystać jedno z nich, aby zdobiło okładkę ich płyty.

Moja przyjaciółka nie orientuje się czy prawo autorskie w Polsce jest takie samo w Unii Europejskiej, czy chociażby zbliżone. Nie wie jak w ogóle podejść do całej sprawy.

Kiedy analizuję powyższy temat, zakladam iż najprawdopodobniej trzeba by bylo sporządzić umowę, w której jasno by wyraziła zgodę na wykorzystanie swoich zdjęć do wskazanych na owej umowie celów. Następnie trzeba by bylo ową umowę przetłumaczyć dla drugiej strony i dać im do podpisania.
Czy dobrze myślę?

Czu umowa sporządzona w Polsce, podlega jedynie Polskiemu prawu, jeśli prawo w innym kraju jest troszkę inne? Czy... jeśli chodzi o prawa autorskie to w Eurolandzie obowiązują podobne zasady?

Z góry dziękuję za wszelkie konstruktywne rady,

Pozdrawiam!

Witam,

http://forumprawne.org/prawo-autorskie/116-prawo-autorskie-kompendium.html

praktycznie każde państwo ma swoją własną ustawę o ochronie prawnoautorskiej, która powinna spełniać wymogi UE. Poza tym obowiązują konwencje międzynarodowe.

Tak, należałoby sporządzić odpowiednią pisemną umowę o przeniesienie majątkowych praw do zdjęć lub udzielenia pozwolenia na korzystanie z tych zdjęć (licencji wyłącznej bądź nie) z dokładnym wyszczególnieniem pól eksploatacji (czyli sposobów wykorzystania), obszaru terytorialnego na który udziela się licencji / przenosi prawa autorskie oraz czasu udzielenia licencji, zezwolić na sub-licencjonowanie (lub nie) ,no i oczywiście wynagrodzenia.
Również warto wpisać konieczność (lub nie) podpisywania zdjęć nazwiskiem autorki i zezwolić (lub nie) na realizację prawa zależnego do zdjęć (czyli prawa do rozpowszechniania opracowań zdjęć - czyli wszelkich modyfikacji).

Istotne jest, że zapisy umowy nie powinny być sprzeczne z prawem lokalnym (siedzibą drugiej strony), gdzie umowa będzie realizowana.

Być może autorka zdjęć mogłaby zlecić zarządzanie majątkowymi prawami do swoich prac odpowiedniej organizacji zbiorowego zarządzania - w tym przypadku zapewne byłby to ZPAF.

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Powrót