Prawo autorskie - wrzucenie cudzej pracy na Facebooka.

• Autor wątku Autor wątku karolmucha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolmucha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, jakiś czas temu na stronie graffika która już dzisiaj nie funkcjonuje, zamieściłem płatne zlecenie w którym chciałem aby ktoś wykonał zdjęcie w tle na wydarzenie które utworzyłem na Facebooku. Zgłosiło się kilka prac, wiec postanowiłem wrzucić jedną z nich na fb aby sprawdzić jak będzie wyglądać i zapytać ludzi czy im się podoba. Prace na wydarzeniu były kilka dni może tydzien. Po 2 latach dostałem telefon ze musze złożyć zeznania, i że autor tych prac złożył sprawę na policję. Jak to wygląda z perspektywy prawa? Co powiedzieć na przesłuchaniu? Dziękuję za poświęcony czas. Pozdrawiam

karolmucha napisał:
... Jak to wygląda z perspektywy prawa? Co powiedzieć na przesłuchaniu?...
Naruszyłeś autorskie prawa majątkowe autora zdjęcia. Zawsze mów prawdę.

LeszsekS napisał:
Naruszyłeś autorskie prawa majątkowe autora zdjęcia. Zawsze mów prawdę.

Jak wygląda dalszy proces po złożeniu zeznań? Sprawa przenosi się na salę sądową?
Jaka kara mi grozi?

To zależy od wielu rzeczy, może zostać wzięta pod uwagę znikoma szkodliwość Twojego czynu.
Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 116.
[Odpowiedzialność za naruszenie majątkowych praw autorskich / praw do zezwalania na realizację praw zależnych]

1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.

4. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Pokrzywdzony ma prawo również dochodzić roszczeń na drodze cywilnej:
Przepis prawny:
Art. 79.
[Odpowiedzialność cywilna]

1. Uprawniony, którego autorskie prawa majątkowe zostały naruszone, może żądać od osoby, która naruszyła te prawa:
1) zaniechania naruszania;
2) usunięcia skutków naruszenia;
3) naprawienia wyrządzonej szkody:
a) na zasadach ogólnych albo
b) poprzez zapłatę sumy pieniężnej w wysokości odpowiadającej dwukrotności, (a w przypadku gdy naruszenie jest zawinione – trzykrotności)* stosownego wynagrodzenia, które w chwili jego dochodzenia byłoby należne tytułem udzielenia przez uprawnionego zgody na korzystanie
z utworu;

4) wydania uzyskanych korzyści.
*Wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dn. 23.VI.2015r. Sygn. akt SK 32/14 uznany za niezgodny z art. 64 ust. 1 i 2 w związku z art. 31 ust. 3 w związku z art. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.

2. Niezależnie od roszczeń, określonych w ust. 1, uprawniony może się domagać jednokrotnego albo wielokrotnego ogłoszenia w prasie oświadczenia o odpowiedniej treści i formie lub podania do publicznej wiadomości części albo całości orzeczenia sądu wydanego w rozpatrywanej sprawie, w sposób i w zakresie określonym przez sąd.

3. Sąd może nakazać osobie, która naruszyła autorskie prawa majątkowe, na jej wniosek i za zgodą uprawnionego, w przypadku gdy naruszenie jest niezawinione, zapłatę stosownej sumy pieniężnej na rzecz uprawnionego, jeżeli zaniechanie naruszania lub usunięcie skutków naruszenia byłoby dla osoby naruszającej niewspółmiernie dotkliwe.

4. Sąd, rozstrzygając o naruszeniu prawa, może orzec na wniosek uprawnionego o bezprawnie wytworzonych przedmiotach oraz środkach i materiałach użytych do ich wytworzenia, w szczególności może orzec o ich wycofaniu z obrotu, przyznaniu uprawnionemu na poczet należnego odszkodowania lub zniszczeniu. Orzekając, sąd uwzględnia wagę naruszenia oraz interesy osób trzecich.

5. Domniemywa się, że środki i materiały, o których mowa w ust. 4, są własnością osoby, która naruszyła autorskie prawa majątkowe.

6. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio w przypadku usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń przed dostępem, zwielokrotnianiem lub rozpowszechnianiem utworu, jeżeli działania te mają na celu bezprawne korzystanie z utworu.

7. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio w przypadku usuwania lub zmiany bez upoważnienia jakichkolwiek elektronicznych informacji na temat zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi, a także świadomego rozpowszechniania utworów z bezprawnie usuniętymi lub zmodyfikowanymi takimi informacjami.

Ostatnia edycja:
Powrót