prawo bankowe i kc? solidarne poddanie się egzekucji..

• Autor wątku Autor wątku JoanaK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JoanaK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Sprawa nietypowa..Czy wciąż mam spłacać za małżonka jego długi???
W styczniu 2009 roku wraz z małżonkiem otworzyliśmy konto - rachunek oszczędnościowo-rozliczeniowy w jednym z Banków. Dokonano przeniesienia długu z innego konta -10 tysięcy( w dacie zawarcia nieniejszej umowy środki stają się współwłasnością Posiadacza konta i Przystępującego; przystępujący jako dłużnik solidarny).
W umowie zawarty jest paragraf:o: "Dla zabezpieczenia roszczeń Z Banku wynikających z realizacji nieniejszej umowy Posiadacz konta i Przystępujący oświadczają, że solidarnie poddają się egzekucji w trybie określonym w art. 97 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Prawo bankowe do kwoty 2000,00 PLN. Z Bank może wystąpić o nadanie bankowemu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności w terminie 2 lat od dnia rozwiązania lub wygaśnięcia umowy".
W maju 2011 roku rozwiodłam się z orzeczeniem winy małżonka, w lutym 2011 orzeczono rozdzielnosć majątkową i podział majątku. Z chwilą podziału majątku zobowiązałam się również do spłacania hipotecznego długu zaciągniętego w 2007 roku z zabezpieczeniem mieszkania - na dzień dzisiejszy moje obciążenia spłat długów za męża (alkohol :() pozostawiają mi 400-600zł na utrzymanie... Obecnie bank upomina się o spłatę zadłużenia na 15 tysięcy!?!:x
Jak rozumieć zapis przywołanego paragrafu???
Odpowiadam do kwoty 2tysięcy? Czy jak?

Ostatnia edycja:
Powrót