Prawo budowlane - odstępstwa

• Autor wątku Autor wątku delfinserfing
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

delfinserfing

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Chciałem zapytać jak są w prawie budowlanym określone odstępstwa od wybudowanego obiektu gospodarczego. Czyli np. O ile dłuższy lub szerszy można wybudować budynek niż jest to przewidziane w projekcie? Jak jest to dokładnie określone w prawie w odniesieniu do ścian lub fundamentów.

Jakie to są "istotne odstępstwa" Jak to zrozumieć mając na myśli szerokość, długość lub powierzchnie wybudowanego obiektu gospodarczego ?

(Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.
2. W przypadku naruszenia przepisu ust. 1, właściwy organ uchyla decyzję o pozwoleniu na budowę.
3. Inwestor, w przypadku wątpliwości co do charakteru planowanego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę, występuje do właściwego organu, dołączając opinię projektanta, o udzielenie informacji, czy odstąpienie to wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.
4. Właściwy organ udziela odpowiedzi w terminie 14 dni od dnia przedstawienia planowanych rozwiązań. Nieudzielenie informacji w tym terminie jest równoznaczne z uznaniem planowanego odstąpienia za nieistotne.
)

[lex:3ajvqnx7]
Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.
2. Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.
3. W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32-35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany.
4. (uchylony).
5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:
1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,
2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,
3) (uchylony),
4) (uchylony),
5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,
6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,
7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu
oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.
6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.[/lex:3ajvqnx7]

Z tego co rozumiem to jeżeli w projekcie mój budynek ma mieć 126 m długości i 15.20 m szerokości a ja wybudowałem 126.60 m długości i 15.50 m szerokości będę mieć problemy bez zmian naniesionych przez projektanta ? Geodeci wytyczyli mi obiekt i paliki wytyczone wziąłem za linie wewnętrzną ściany a w rzeczywistości byłą to oś środka ściany… :-/ Jak to odkręcić mając już wybudowaną ścianę i wiedząc o tym, że ludzie z zazdrości mogą protestować ? Prosze o radę pomoc prawną :)

Jeśli już dokonałeś odstępstwa od zatwierdzonego projektu budowlanego to możesz w celu zalegalizoawnia tego stanu rzeczy zgłosić się sam do nadzoru budowlanego (w trakcie budowy) lub poczekać aż całą inwestycję zakończysz i wtedy zawiadomisz nadzór budowlany o zakończeniu budowy... Konsekwencją będzie zrobienie nowego projektu istniejącego już budynku tzw. projekt zamienny + mandat do 500 zł. Ważne jest to czy zachowałeś wymagane prawem odległości budynku od granicy działek, tj. 4 m w przypadku ściany z oknem, 3 m w przypadku ściany bez okna

A czy mogę czekać do momentu aż sam nadzór budowlany się zorientuje (np. przy jakiejś kontroli) i wtedy zapłacić te 500 zł. i zrobić projekt nowego obiektu istniejącego już budynku ? Gdyż widnieje jakaś szansa że te 30 cm może jakoś umknąć przy kontroli :D Jak mi doradzicie ? nowy projekt to dodatkowe koszty i zamieszanie, może przy małym szczęściu udałoby się ich uniknąć :)

[cytat="monis_22"]Jeśli już dokonałeś odstępstwa od zatwierdzonego projektu budowlanego to możesz w celu zalegalizoawnia tego stanu rzeczy zgłosić się sam do nadzoru budowlanego (w trakcie budowy) lub poczekać aż całą inwestycję zakończysz i wtedy zawiadomisz nadzór budowlany o zakończeniu budowy... Konsekwencją będzie zrobienie nowego projektu istniejącego już budynku tzw. projekt zamienny + mandat do 500 zł. Ważne jest to czy zachowałeś wymagane prawem odległości budynku od granicy działek, tj. 4 m w przypadku ściany z oknem, 3 m w przypadku ściany bez okna[/cytat]

Powrót