Prawo celne - pomoc w rozwiązaniu kazusu

• Autor wątku Autor wątku Lolwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lolwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

mam do rozwiązania kazus o niniejszej treści. Niestety nie mam 100 % potwierdzenia, czy dobrze określiłam podstawę do wyliczenia wartości celnej, cła, VATu i określiłam metodę takich rachunków.

"W dniu 10 czerwca 2021 r. niemiecka spółka MAIS AG z siedzibą w Hanowerze zakupiła od chińskiej spółki Kukurydza 150 ton kukurydzy. Strony ustaliły, że cena za tonę kukurydzy wynosi 140 €. W dniu 12 czerwca 2022 r. 150 ton kukurydzy zostało załadowane na pokład drobnicowca „Freedom”, zarejestrowanego w Panamie, w porcie w Szanghaju i statek wypłynął, portem przeznaczenia był Hamburg. 22 czerwca 2022 r., gdy statek z towarem znajdował się na Morzu Czerwonym na wysokości Egiptu, ceny kukurydzy w Polsce wskutek klęski nieurodzaju znacznie wzrosły z 253 € do 398 € za tonę. Wobec powyższego spółka MAIS AG zdecydowała się sprzedać kukurydzę znajdującej się na statku spółce KUKURYDZA sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie za cenę 370 € za tonę. W dniu 24 czerwca 2021 r. w siedzibie polskiej spółki strony podpisały umowę sprzedaży 150 ton kukurydzy."

Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc!

Powrót