Prawo cywilne nakaz zapłaty w pośtępowaniu upominawczym, a kapitalizacja odsetek.

• Autor wątku Autor wątku Przemek1922
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemek1922

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
próbuję odzyskać pieniądze pożyczone w ramach umowy pożyczki prywatnej. W tym celu napisałem pozew w postępowaniu upominawczy. Niestety nie wiem czy jest on dobry w części dotyczącej kapitalizacji odsetek. Mianowicie jako WPS ustaliłem kwotę główną plus odsetki od dnia następującego po dniu wymagalności roszczenia głównego do dnia poprzedzającego wniesienie pozwu. Natomiast wnoszę o:
1) orzeczenie nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym, że pozwana jest zobowiązana zapłacić powodowi kwotę 22607,67 zł ((słownie złotych: dwadzieścia dwa tysiące sześćset siedem 67/100) wraz z maksymalnymi umownymi odsetkami za opóźnienie w wysokości czterokrotności stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego wynoszącymi w dniu złożenia pozwu 16% w skali roku, liczonymi od dnia wniesienia powództwa do dnia zapłaty oraz kosztami postępowania według norm przepisanych - w ciągu dwóch tygodni od doręczenia nakazu;
2) wyznaczenie - w razie wniesienia przez pozwanego skutecznego sprzeciwu od nakazu zapłaty w tym terminie - rozprawy i orzeczenie wyrokiem, że Sąd utrzymuje nakaz zapłaty w mocy i zasądza od pozwanego na rzecz powoda koszty procesu, w tym koszty ewentualnego zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Ponadto wnoszę o:
3) dopuszczenie dowodów zawnioskowanych w treści pozwu,
4) przeprowadzenie rozprawy także pod nieobecność powoda.

Czy może tak być? Czy dobrze rozumiem?

Ostatnim problemem związanym z tym pozwem jest trudność w opisaniu w jego uzasadnieniu dlaczego dokonałem kapitalizacji oraz jak to miało miejsce.
Zrobiłem to w ten sposób:
Powód dokonał kapitalizacji odsetek za opóźnienie od kwoty 15000,00 zł wynikającej z umowy pożyczki prywatnej, na dzień poprzedzający wniesienie pozwu, w wysokości maksymalnych odsetek umownych stanowiących czterokrotności stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego wynoszących w dniu złożenia pozwu 16% w skali roku, od dnia następującego po dniu wymagalności roszczenia głównego tj.2 stycznia 2012 roku. Kapitalizacja ta była liczona ze wzoru kwota zaległości razy liczba dni zwłoki razy wysokość stopy odsetek. Dlatego też łączna kwota wartości przedmiotu sporu wynosi 22607,67 zł (słownie złotych: dwadzieścia dwa tysiące sześćset siedem 67/100). Dokonana kapitalizacja odsetek jak również dochodzenie odsetek od takiej kwoty jest zasadne w myśl artykułu 842 Kodeksu Cywilnego (Dz. U. z 1964 r. nr 16, poz. 93, z późn. zmianami).

Dowód:
2) Wyliczenia kapitalizacji odsetek dokonane przez powoda.

Bardzo proszę o odpowiedz. Z góry dziękuję i pozdrawiam Przemek.:)

Powrót