prawo cywilne

• Autor wątku Autor wątku donmateo16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

donmateo16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Potrzebuję pomocy dotyczące 2 pytań pod tekstem. Wy jako eksperci znacie się lepiej, ja nie mam zielonego pojęcia. Z góry dzięki za pomoc.

Wspólnicy spółki z ograniczoną odpowiedzialnością prowadzą działalność gospodarczą pod firmą XXX S.A., której akcje notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych. Przedmiotowa spółka została wpisana do Krajowego Rejestru Przedsiębiorców w roku 2004. Siedzibą spółki jest Poznań. Zgodnie z danymi zawartymi w rejestrze przedsiębiorców do zakresu działalności gospodarczej spółki należy m.in. produkcja, sprzedaż i dystrybucja napojów izotonicznych dla sportowców. W roku 2013 wspólnicy spółki XXX S.A. powzięli informację o zarejestrowaniu w KRS spółki YYY POLSKA sp. z.o.o. W styczniu 2014 roku na polskim rynku zaczęły być oferowane przez spółkę YYY POLSKA sp. z.o.o. napoje izotoniczne o pod jej własną firmą. Towar oferowany przez YYY POLSKA sp. z.o.o. łudząco przypomina produkty spółki XXX S.A i jest od nich znacznie tańszy. Przedmioty działalności obu spółek zgodnie z PKD są tożsame.

PYTANIA:

1. Jakie przepisy w prawie polskim regulują kwestię prawa do firmy?
2. Jakie uprawnienia przysługują spółce XXX S.A. z tytułu naruszenia jej prawa do firmy, cudzym działaniem?

Na pytanie 2 znalazłem już odp.
Potrzebuje tylko na pytanie 1. Szukałem ale nic nie mogę znaleźć

Powrót