Prawo dla bezrobotnego.

• Autor wątku Autor wątku demon1231
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

demon1231

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mam pytanie.Jestem na zasiłku i chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą ale nie wiem czy dostał bym od urzędu bezzwrotną pożyczkę?Jestem 4 miesiące na zasiłku i nie wiem jakie sa warunki dostania tej pożyczki?Proszę o pomoc............ :?: :what:

Nie jest to temat dla prawa pracy.
Natomiast co do pytania, to bezzwrotna pomoc udzielana jest osobom, które są bezrobotnymi od co najmniej 12 miesięcy (są też inne uwarunkowania).
Proszę udać się do PUP - tam otrzyma Pan szczegółowe informacje.

re.......

Gdzie można poczytać na temat przepisów dotyczących bezrobotnych na zasiłku?Ciekawą sprawą jest fakt iż w urzędzie pracy interesuje ich jedynie czy zarabiam dodatkowo czy nie?I drugie pytanie czy jeśli zaproponowano by mi pracę nie w zawodzie lub nie odpowiadała by mi płaca czy wolno mi odmówić?Pozdrawiam wszystkich na Forum.......... :beer:

re.

Więc wychodzi na to że trzeba mi za granicą poszukać pracy....A mam dość dobre zawody............... :ok: :what: :beer: :!:

[cytat="demon1231"]Mam pytanie.Jestem na zasiłku i chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą ale nie wiem czy dostał bym od urzędu bezzwrotną pożyczkę?Jestem 4 miesiące na zasiłku i nie wiem jakie sa warunki dostania tej pożyczki?Proszę o pomoc............ :?: :what:[/cytat]
Co do zasady - art. 46 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy + rozporządzenie w tej sprawie. Dodatkowo wiele urzędów reguluje szczegóły w postaci Regulaminu - dlatego w różnych powiatach mogą być inne zasady. Najlepiej zapytać w tym, w którym jest Pan zarejestrowany. Generalnie środki na działalność mogą być przyznane każdemu bezrobotnemu. Urząd pracy (starosta) może jednak w ramach "polityki wydatkowania środków z Funduszu Pracy" kierować środki do węższej grupy.

Powrót