Prawo do autorstwa publikacji naukowej

• Autor wątku Autor wątku szypkii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szypkii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

sytuacja jest taka:
Wykonałem pracę naukową dla uczelni na umowę, czyli z przekazaniem praw autorskich. Pracę wykonałem samodzielnie, a koordynował ją X - pracownik naukowy. Wyników nigdzie nie publikowałem.
Niedługo potem pracę, która była kontynuacją mojej pracy, pod kierownictwem X zaczął wykonywać Y.

I teraz pytania:
- kto ma prawo do publikacji wyników mojej pracy?
- czy X wraz z Y mają prawo do publikacji wyników mojej pracy?
- czy X wraz Y mają prawo do publikacji wyników mojej pracy, jeżeli publikacja zawiera także wyniki uzyskane przez Y w wyniku kontynuacji mojej pracy?

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

szypkii napisał:
... wyników mojej pracy?...
Uściślij co rozumiesz przez "wyniki". Jeśli są to jakieś dane czy też wnioski z jako takich może korzystać każdy.

LeszsekS napisał:
Uściślij co rozumiesz przez "wyniki". Jeśli są to jakieś dane czy też wnioski z jako takich może korzystać każdy.

Są to model matematyczny zjawiska, model komputerowy oraz wyniki symulacji komputerowej - wykresy.

Przepis prawny:
Art. 1.
[Przedmiot Prawa Autorskiego]

...
2^1. Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.

....
http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html

Jeśli model komputerowy uznać jako program to może on być samodzielnym utworem, jednak jak sam piszesz przeniosłeś prawa autorskie majątkowe na uczelnię. Utworem dysponuje uczelnia lecz należy pamiętać, że jeżeli w umowie przejścia nie określono zasad wykonywania praw zależnych to pozostają one wyłącznie w gestii autora. Zatem korzystanie i rozporządzanie opracowaniem Twojej pracy zależałoby wyłącznie od Twojej zgody.

Ostatnia edycja:
Ok, dzięki za odpowiedź.

Powrót