prawo do dnia wolnego za święto na stażu?

• Autor wątku Autor wątku Dorota84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dorota84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, proszę o odpowiedź na pytanie : czy stażystom przysługuje dzień wolny za 15.08.09 - święto przypadające w sobotę? Jeśli tak, to jaka jest ku temu podstawa prawna?
Ponieważ problem polega na tym, że w Urzędzie Pracy z którego jestem aktualnie skierowana na staż usłyszałam, że osoba bezrobotna nie podlega pod Kodeks Pracy, co jest jednoznaczne z tym że właściwie nie mam żadnych praw. Z kolei będąc zarejestrowana jakiś czas temu w innym UP, dzień wolny za święto przypadające w sobotę należał się również stażystom i tłumaczone to było faktem, iż stażysta pracuje 8 godzin dziennie, jak inni pracownicy, więc i według Kodeksu Pracy.
Jeśli nie Kodeks Pracy, to do jakiego aktu prawnego może się odnieść stażysta i czy w ogóle ma jakieś prawa?

Czasu pracy stażysty nie reguluje wprost żaden przepis. Chociaż Kodeksu Pracy nie stosuje się tutaj wprost, to wiadomym jest, iż stażysta nie może pracować w wymiarze czasu pracy przekraczającym normy dla pracowników. Wymiar czasu pracy stażysty powinien odpowiadać wymiarowi czasu pracy pracownika zatrudnionego na danym stanowisku pracy. Dlatego w mojej ocenie stażyście przysługuje dzień wolny za święto 15.08.2009r. na takich zasadach jak pracownikom, bowiem zasada ta obniża miesięczny wymiar czasu pracy w sierpniu. Stażysta, któremu nie udzieli się dnia wolnego za święto będzie odbywał staż w wymiarze czasu pracy przekraczającym tę normę.

Skoro UP twierdzi, że KP się tutaj nie stosuje, to niech ten UP poda z czego w takim razie wynika czas pracy stażysty?

Chociaż stażysta nie jest pracownikiem i nie łączy go stosunek pracy - powinien on odbywać staż w godzinach pracy pracodawcy. Powinno to być zapisane w umowie pomiędzy starostą a pracodawcą. Z tego wynika, że jeśli wszyscy pracownicy otrzymują dzień wolny za 15 sierpnia, to to samo dotyczy stażysty.

Dziękuję za informacje i pozdrawiam!!!

Ja również mam pytanie odnośnie dnia wolnego za święto wypadające w sobotę. Odbywam staż, 1 maja wypadł w sobotę, w zakładzie pracy w którym odbywam staż nie wyznaczono jednego dnia wolnego dla wszystkich, lecz 2 dni do wyboru, osoby miały do wyboru 4 i 7 maja. Jednak pani z PUPu twierdzi że nie należy nam się wolne jeśli mieliśmy prawo wyboru i nie był to dzień wolny dla wszystkich ustalony odgórnie, pani ta chce to potraktować jako dzień usprawiedliwiony ale niepłatny ;/. Czy pani z Pup ma rację? i nie powinniśmy dostać wypłaty za ten dzień wolny który wybraliśmy czy wręcz przeciwnie?

Moim zdaniem, jak już wyżej wspomniano, Kodeks pracy dotyczy pracodawcy i pracownika, którym w rozumieniu KP stażysta nie jest. Kwestie praw i obowiązków stażystów reguluje ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. We wspomnianej ustawie stażyście nie przysługuje dzień wolny za święto przypadające w sobotę. Wyjątkiem jest jeśli wyznaczono w danym zakładzie pracy dzień wolny dla wszystkich np. w poniedziałek zakład pracy jest nieczynny i wszyscy odbierają dzień wolny za święto przypadające w sobotę.

a co z zapisem rozporządzenia w sprawie odbywania staży ? jest zapis że stażyści nie mogą pracować w godzinach nadliczbowych, jeśli więc zwykły pracownik w miesiącu pracuje 20 dni roboczych a stażysta 21 to jest to 8 godz nadgodzin

Pewnie chodzi o ten zapis:
§ 7. 1. Czas pracy bezrobotnego odbywającego staż nie może przekraczać 8 godzin na dobę i 40 godzin tygodniowo, a bezrobotnego będącego osobą niepełnosprawną zaliczoną do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności - 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo.
2. Bezrobotny nie może odbywać stażu w niedziele i święta, w porze nocnej, w systemie pracy zmianowej ani w godzinach nadliczbowych.
3. Starosta może wyrazić zgodę na realizację stażu w niedzielę i święta, w porze nocnej lub w systemie pracy zmianowej, o ile charakter pracy w danym zawodzie wymaga takiego rozkładu czasu pracy.

Ostatnia edycja:
W stosunku pracy normy czasu pracy oblicza się w jakimś przyjętym okresie rozliczeniowym. np. Praca 8 h dziennie przez 5 dni w tygodniu w okresie rozliczeniowym 1 miesiąca. W przypadku stażystów nie ma podanego okresu rozliczeniowego. Jak widzisz jest mowa o max.8 h na dobę i max.40h/tyg. Moim zdaniem w przypadku stażystów należy przyjąć okres rozliczeniowy jako dobę i tydzień. Dlatego nadgodzinami nazwałbym godziny powyżej 8 godzin dziennie oraz powyżej 40 godzin tygodniowo. Nie ukrywam, że inne zdania w tej kwestii również są oczekiwane, mogę się mylić;)

Powrót