prawo do domeny

• Autor wątku Autor wątku ciekawski00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ciekawski00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

widziałem że temat był już wałkowany wielokrotnie ale chciałem zadać kilka pytań do konkretnych sytuacji.

1) mam firmę od 1987 roku o nawię "nazwa" zajmującą się produkcją okien pcv. Utworzyłem stronę internetową, jednak szukając domeny dowiedziałem się, że istnieje firma konkurencyjna o dokładnie takiej samej nazwie tylko że od 1997 roku i posiada domenę "nazwa".pl. Pozostało mi zarezerwować domenę "nazwa".eu jednak dowiedziałem się że taka sytuacja może podchodzić pod nieuczciwą konkurencję. Zadzwoniłem więc do biura patentowego, przedstawiłem całą sytuację i usłyszałem, że mogę opatentować sobię nazwę jednak to nie jest równoznaczne z końcem problemów. Okazuje się, że biuro patentowe nie sprawdza czy ktoś inny ma jeszcze prawo do "nazwy" tylko sprawdza czy dana nazwa jest opatentowana lub trwa jej patentowanie. I tu moje pytanie czy jeśli opatentuje nazwę firmy, a po 3 latach "obudzi" się firma o takiej samej nazwie jak moja opatentowana tylko będzie twierdziła że prowadzi działalność dużo dłużej to kto przed sądem będzie miał prawo do domen itp ?
Troszkę mnie to niepokoi ponieważ taka sytuacja podważała by sens zastrzeżenia nazw!

czekam na opinię specjalistów

Moim zdaniem nie. Serwis pod adresem nazwa.pl(Spółka NetArt) zajmuje się rejestracją domen, a twoja działalność produkcją okien PCV. Są to całkowicie odmienne firmy. Jeżeli urząd powiedział, że nie jest opatentowana i nie jest w trakcie tego procesu, a oficjalna nazwa twojej firmy to "nazwa", to nie masz się czego bać. Oczywiście mogę się mylić, proszę nie brać mojej wypowiedzi jako fakt.

Powrót