Prawo do domu

• Autor wątku Autor wątku radmirek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radmirek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam, mam pewien problem na który nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznego rozwiązania.

Mieszkam w domu, który należy do nieżyjącej już 15lat babci - matki mojego ojca. Mieszkam z ojcem i macochą, moja mama nie zyje. Dom jest dalej na babcię.

Mam jeszcze dwóch braci z pierwszego małżeństwa mojego ojca, którzy nie mieszkają z nami oraz ciotkę - siostrę ojca z którą nie utrzymujemy kontaktu od ok.20 lat.

Chciałbym się dowiedzieć jak najprościej rozwiązać powyższy problem, bez zbędnych kosztów finansowych i przepisać ten dom na mnie, biorąc pod uwagę, że moi bracia zrzekają się tego domu. Czy ojciec w razie niewyrażenia zgody aby dom był na mnie ale został jego własnością musi nas spłacić??? jak postepować aby nie starcić prawa do domu?? co ewentualnie stanie się z domem po śmierci ojca, jezeli nie zostanie to wszystko uregulowane???

Proszę o w miarę czyleną odpowiedź.
Z góry dziękuję.

czy babcia sporządziła testament? jeśli nie to:

babcia zmarła, dom w ramach dziedziczenia ustawowego przeszedł ma Twojego ojca oraz jego siostrę, i tu nie ma podstaw, zarówno w przypadku Twoich braci do jakiegoś zrzekania się domu na Ciebie, jak i w Twoim do żądania spłaty przez ojca...

co innego jeśli babcia zostawiłą testament...

natomiast po śmierci ojca dom najprawdopodobniej się nie zawali i będzie czekał na postępowanie spadkowe...

Powrót