Prawo do fotografii z 1959 roku

• Autor wątku Autor wątku Celcia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Celcia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam album ze zdjęciami, który został wydany w 1959 roku. Wydawnictwo zostało stworzone na okoliczność wydania zdjęć i w tej chwili nie istnieje. Nie ma też nigdzie zaznaczonego copyright.
Chciałabym umieścić zdjęcia w bibliotece cyfrowej, ale nie wiem czy obowiązuje prawo autorskie.
Czytałam, że prawo autorskie do fotografii obowiązuje od 1994 roku, a na podstwie ustaw z 1926 i 1952 roku zakaz publikacji mają jedynie fotografie posiadające "wyraźne zastrzeżone prawa autorskie"

Witam,

tak, to prawda, wg poprzedniej ustawy z 1952 roku, aby zdjęcie posiadało ochronę prawnoautorską musiało posiadać odpowiednią sygnaturę (Art.2.1 ustawy z '52). Nowa ustawa z 1994 objęła ochroną te zdjęcia (nawet, jeśli ich okres ochronny wg. starej ustawy był upłynął a wg. obecnej jest) - Art.124.3. (ustawy z '94) Zdjęcia nie posiadające sygnatury nie są więc chronione. Dodatkowo, niechronione były reporterskie zdjęcia fotograficzne (Art.5.3 ustawy z '52).

Ale, w Pani przypadku ma Pani album, a nie zdjęcia. Wydaje mi się, że w takim przypadku reprodukowałaby Pani tak naprawdę wydawnictwo, zawierające te fotografie. A ochrona prawnoautorska dla albumu zapewne jest (w sensie spełniania warunków ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Znak Copyright nie jest wymagany. Spadkobierca praw autorskich albo następca prawny zawsze jakiś jest, w ostateczności Skarb Państwa.

Ostatnia edycja:
Powrót