Prawo do Informacji o autorze obwoluty w książce

• Autor wątku Autor wątku Aspartam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aspartam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Pracując na umowie o pracę w agencji reklamowej zajmującej się projektowaniem grafiki użytkowej zaprojektowałem obwolutę do książki. Wydawnictwo zleciło to naszej firmie.

A konkretnie: Książka traktuje o pewnej idei, rozmawialiśmy o niej i padł pewien pomysł jaka fotografia by pasowała. Wyszukałem jednak inną fotografię pasującą do tematu książki (internetowej bazy fotografii) której wybór był jednak pewnie inspirowany wcześniejszą rozmową. Wybrałem krój pisma, kolor i zakomponowałem to razem. Następnie poprawki wprowadzała szefowa ale generalnie niewielkie zmiany.
Bez mojej pracy ta obwoluta na pewno była by całkiem inna.

Czy mam prawo być wyszczególniony w książce jako projektant (współprojektant) obwoluty?

Witaj, prawo autorskie odnosi się do formy utworu, a nie do pomysłu z którego owa forma powstała. A więc jeśli to Ty stworzyłeś layout owej okładki to i jesteś jej autorem (niezależnie, czyj to był pomysł), więc co do zasady przysługiwałoby Ci prawo do podpisu okładki Twoim nazwiskiem (typowa notka w książkach - "Projekt okładki....").

Jednakże, sprawdź zapisy w swojej umowie o pracę, czy nie ma tam akapitu o anonimowym rozpowszechnianiu Twoich prac.

Powrót