prawo do pobierania kindergeld matki w polsce

• Autor wątku Autor wątku Cilesta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cilesta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
moje pytanie brzmi czy jako matka wychowujaca samotnie dziecko,bezrobotna obecnie,mam prawo dazyc do tego by moj maz,ktory zyje i pracuje w niemczech,przesylal mi pieniadze ktore tam na nie pobiera, a nie zyje z nami.jetesmy w nieformalnej separacjii juz od prawie dwoch lat.on mimo iz nas wymeldowal nadal pobiera swiadczenia ktorych ja niestety od niego nie dostaje.bardzo prosze o pomoc. czy mozliwe jest by te pieniazki zostawaly przekazywane na moje konto? dziecko jest ze mna,ja sie nim opiekuje.

skoro jest pani w nieformalnej separacji i dla f-kasse dalej tworzycie rodzine i mieszkajac w polsce nie jest pani w stanie zmusic meza zeby przysylal pieniadze na pani konto to odpowiedz brzmi - NIE
a dozyc do tego zeby wyslal pieniadze, prawo pani ma.. w koncu to maz ;)

Ostatnia edycja:
dziekuje za szybka odpowiedz.

Witam Byly partner pobieral zasilek Kindergeld przez okres kilku lat bez mojej wiedzy, FKasse w 2016 wyslalo pismo z wnioskiem o wypelnienie dokumentow o zasilek, w rezultacie FK przyznalo zasiłek na dziecko mi jako matce przebywającej w POlsce z dzieckiem. Po jakims czasie zobowiązali mnie do przedlozenia niezbednych dokumentow tj" zatrudnienia ojca dziecka na terenir Niemiec. Ojciec dziecka nie udostepnil mi tych dokumentów w rezultacie bede zmuszona zwrócić w calosci pobierany zasilek. Moje pytanie czy jest mozliwosc uzyskania w jakis inny sposob od ojca dziecka tych dokumentow np na drodze sadowej czy moja sprawajuz jest przegrana.? Ojciec dziecka pobieral zasilek bez mojej wiedzy przez okres ponad 4 lat i usilnie probowal to ukryc, wiem gdzie pracuje jednak nie mam pojecia jak go zobowiązac do udostepnienia mi tych dokumentow

Andi1234 napisał:
Witam Byly partner pobieral zasilek Kindergeld przez okres kilku lat bez mojej wiedzy, FKasse w 2016 wyslalo pismo z wnioskiem o wypelnienie dokumentow o zasilek, w rezultacie FK przyznalo zasiłek na dziecko mi jako matce przebywającej w POlsce z dzieckiem. Po jakims czasie zobowiązali mnie do przedlozenia niezbednych dokumentow tj" zatrudnienia ojca dziecka na terenir Niemiec. Ojciec dziecka nie udostepnil mi tych dokumentów w rezultacie bede zmuszona zwrócić w calosci pobierany zasilek. Moje pytanie czy jest mozliwosc uzyskania w jakis inny sposob od ojca dziecka tych dokumentow np na drodze sadowej czy moja sprawajuz jest przegrana.? Ojciec dziecka pobieral zasilek bez mojej wiedzy przez okres ponad 4 lat i usilnie probowal to ukryc, wiem gdzie pracuje jednak nie mam pojecia jak go zobowiązac do udostepnienia mi tych dokumentow

Jedyną możliwością, którą widzę jest pozwanie ojca do sądu rodzinnego i zmuszenie do współpracy przy wniosku o Kindergeld, tzn postaranie się przez niego o zaświadczenie od jego pracodawcy w Niemczech. Możesz też spróbować zwrócić się bezpośrednio do jego pracodawcy, być może wypełni on Ci to zaświadczenie, ale teoretycznie nie może, ze względu na ochronę danych osobowych.

Jeżeli Familienkasse przysłała Ci już zawiadomienie o zaprzestaniu płacenia Kindergeld to złóż natychmiast odwołanie ( "Einspruch" ). Masz na to miesiąc. I poproś o zawieszenie postępowania na czas wyjaśnienia zatrudnienia ojca dziecka.

Powrót