Prawo do projektu

• Autor wątku Autor wątku Piotr K.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr K.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

mam pewien problem i postaram się go w miarę przejrzyście przedstawić:

pracuję w firmie, która buduje samoloty ultralekkie;
plany projektowe tych samolotów są zastrzeżone u zagranicznego producenta;
producent zastrzegł sobie, że każdy może kupić jeden plan projektowy z odpowiednim numerem i może sobie zbudować samolot tylko na użytek własny;
nikt nie może na podstawie jednego planu projektowego budować więcej samolotów i oferować ich sprzedaż;

moja firma oferuje budowę takiego samolotu osobom, które wykupiły taki plan projektowy i szukają kogoś, kto im go zbuduje;
producent nie zastrzegł wyłączności na budowę;

otrzymaliśmy od producenta maila z pogróżkami, że firma działa wbrew prawu, bo reklamuje się z ofertą budowy samolotu, na co nie ma pozwolenia;
i że sprawa zostanie skierowana do sądu jeśli nie zaprzestaniemy reklamy;

producent jest z USA

jego pogróżki nie mają wiele sensu, gdyż działamy zgodnie z zastrzeżeniami, czyli nie budujemy samolotów w/g jednego planu i nie sprzedajemy ich, lecz wykonujemy usługę budowy dla osób posiadających licencję na budowę jednego samolotu z indywidualnym numerem seryjnym;

zatem sprawa jest czysta

samolot ma nazwę i używamy jej w reklamie;
treść naszej reklamy jasno mówi o tym, że oferujemy budowę takiego właśnie samolotu, z taką nazwą;
czy używanie przez nas nazwy jest niewporządku?

czy możemy mieć jakiekolwiek obawy?
czy zawzięty prawnik może nam udowodnić jakiekolwiek łamanie prawa?

dziękuję z góry za odpowiedź

pozdrawiam
Piotr

Sprawa jest skomplikowana i nie wiem czy tutaj powineneś szukać odpowiedzi na tak poważne pytanie. W każdym razie skutki mogą być poważne.

Moim zdaniem trzeba przejrzeć umowy podpisywane między stronami i co te umowy zawierają.
Przy tak dużych projektach . sprawy są szalenie skomplikowane.. Wymagane jest dokładne przejrzenie umów , tłumaczenie umów jeżeli one sporządzone są np.w języku angielskim etc.. Tak jak kolega pisze wyżej spraw jest dosyć skomplikowana..

Powrót