Ponieważ Mamie przez cały czas przysługuje prawo do renty rodzinnej, prawdopodobnie ZUS popełnił błąd wstrzymując wypłatę jej części i przeliczając rentę.
Decyzja pewnie się już uprawomocniła, ale ponieważ była podjęta na skutek błędnej oceny stanu faktycznego, można złożyć wniosek o wznowienie postępowania i ponowne rozpatrzenie sprawy wstrzymania wypłaty renty dla Mamy, zmiany warunków podziału renty rodzinnej i wysokości renty socjalnej dla Brata.
Propozycja pisma Mamy do ZUS:
Wniosek o wznowienie postępowania i ponowne rozpatrzenie sprawy wstrzymania wypłaty renty rodzinnej.
Decyzją z dnia... ZUS z urzędu wstrzymał wypłatę mojej części renty rodzinnej i zmienił warunki jej podziału z uwagi na ukończenie 18 lat przez młodszego syna N.N. Tymczasem pozostał inny powód (kontynuowanie sprawowania pieczy nad starszym synem), dla którego moje prawo do renty nie ustało.
W ubiegłym tygodniu dowiedziałam się, że zgodnie z art. 70 ust. 1 p. 2 ustawy emerytalnej "wdowa ma prawo do renty rodzinnej, jeżeli... sprawuje pieczę nad dzieckiem... całkowicie niezdolnym do pracy, uprawnionym do renty rodzinnej".
Mój syn N.N., nad którym nieprzerwanie od urodzenia sprawuję pieczę, jest całkowicie niezdolny do pracy i uprawniony do renty rodzinnej nr... Oddział ZUS jest cały czas w posiadaniu informacji to potwierdzających i pomimo to błędnie odebrał mi prawo do renty.
Wnoszę o przywrócenie mi prawa do renty rodzinnej.
Ponieważ okoliczności faktyczne wstrzymania mojego prawa do renty były i są fałszywe, wnoszę o wznowienie postępowania (por. art. 145.1.1 i 147 k.p.a.), uchylenie decyzji z dnia..., zmianę warunków podziału renty rodzinnej, wyrównanie wysokości renty rodzinnej i renty socjalnej syna nr... od miesiąca... z uwagi na błąd organu rentowego (por. art. 114.1, 133.1.2 i 135 ustawy emerytalnej).
W oddzielnym piśmie Brat może zwrócić się o dodatek pielęgnacyjny do swojej renty rodzinnej (jest on wyższy o 20 zł od zasiłku). Gdy ZUS przyzna dodatek od listopada (zapewnie wyrówna później), trzeba będzie zwrócić zasiłek pielęgnacyjny za listopad itd. (gdyż przysługuje tylko jedno świadczenie - dodatek albo zasiłek).