prawo do renty socjalnej

• Autor wątku Autor wątku tiger14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tiger14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam serdecznie.Mam 30 lat .Piszę z zapytaniem ponieważ mam problem .Mam od urodzenia wadę wzroku lewego oka, u okulisty stwierdzono że żadne okulary nie są w stanie jej wyeliminować .Przez tą wadę mam cały czas problemy z zatrudnieniem.Nie wiem co mam robić bo ostatni mój pracodawca powiedział mi że mam wpisane zakaz pracy na wysokości w poziomie zero i że to mnie eliminuje z rynku pracy.Czy mogę ubiegać się o rente jakąś ? Wcześniej pracowałem jako magazynier ponieważ jakoś przymknęli na to oko ale za każdym razem mam problem podczas badań lekarskich bo nie chcą mnie dopuścić z widzeniem na jedno oko normalnie a na drugie w taki sposób że żadne okulary nie są w stanie mojej wady wyeliminować rozróżniam jedynie np będąć w pomieszczeniu co jest w danym miejscu na to lewe oko.Proszę o pomoc co mam zrobić gdzie się udać czy mogę się ubiegać o rentę?

Czy masz przyznany stopień niepełnosprawnośći????

nie mam bo nigdy się tym nie interesowałem , mam się udać gdzieś? jakieś kroki zrobić w tym kierunku?

Aby mieć prawo do renty socjalnej trzeba mieć przyznany stopień niepełnosprawności.

Zgodnie z przepisami ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych niepełnosprawność oznacza trwałą lub okresową niezdolność do wypełniania ról społecznych z powodu stałego lub długotrwałego naruszenia sprawności organizmu, w szczególności powodującą niezdolność do pracy.
O niepełnosprawności orzekają:
*Powiatowe zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności – jako pierwsza instancja;
*Wojewódzkie zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności – jako druga instancja

Powrót